Devlet koruması altındayken kocaları tarafından öldürülen kadın sayısının artması emniyeti de harekete geçirdi. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, koruma altındayken kocası tarafından öldürülen Ferdane Çöl’ü korumakla görevli polis memuru A.İ hakkında yaptığı disiplin soruşturması sonucunda ‘maaş kesme’ ve ‘terfi durdurma cezası’ verdi. A.İ ise yakın çevresine üzerine düşen her şeyi yaptıklarını kaydederek “Bunların amaçları devletten para koparmak” dedi. 

Devlet korumasındayken öldürülen kadın cinayetlerinde çarpıcı bir gelişme yaşandı. İzmir’de yaşayan Ferdane Çöl, şiddet gördüğü eşinden boşanma davası açtı. Ancak dava sürerken koca Sedat Çöl’ün tehditlerinin sürmesi üzerine, İzmir 7. Aile Mahkemesi, Ferdane Çöl’ü koruma altına alınmasına karar verdi. Verilen koruma kararında, koca Sedat Çöl’ün 3 ay eşine yaklaşması yasaklandı. Mahkemenin verdiği koruma kararın da Bornova Işıkkent Polis Karakolu görevlendirildi. Ancak bu koruma kararına rağmen Ferdane Çöl, 20 gün sonra kocası tarafından 13 Ekim du2011 tarihinde bıçakla boğazı kesilerek öldürüldü. 
Koruma altındayken Ferdane Çöl’ün ölümü büyük tepki yarattı. Olayın basına yansıması Ferdane Çöl’ü korumakla görevli polis memuru A.İ hakkında koruma görevini yerine getirmemesi nedeniyle İzmir İl Emniyet Müdürlüğü disiplin soruşturması başlattı. İl Emniyet Müdürlüğü sürdürdüğü disiplin soruşturmasını tamamlayarak, söz konusu memura ‘maaş kesme’ ve ‘terfi durdurma cezası’ verdi. 

‘Amaç para koparmak‘ 

A.İ isimli polis memuru ise yakın çevresine yaptığı açıklamada, koruma görevini yerine getirmediği iddiasının doğru olmadığını anlatarak “Bize 14 tane başvuruları oldu. Biz hepsiyle yakından ilgilendik. Kadının öldürüldüğü gün ben izinliydim zaten. Bu kadar büyütülecek bir olay değil. 31 senelik polis memuruyum. Ayrıca koruma altındaki kadının geceyi kocasıyla geçirdiğini biliyoruz. Bu durumda ne yapabiliriz ki? Ayrıca bu olayı gündeme getirmelerinin nedeninin devletten para koparmak olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 
Öte yandan Ferdane Çöl’ün öldürülmesiyle İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde devam eden davada yargılama seyrini etkileyecek bir rapor da dosyaya girdi. Akıl sağlığının yerinde olmadığını öne süren koca Sedat Çöl ile ilgili olarak, Adli Tıp Kurumu raporunu hazırladı. Adli Tıp Kurumu, sanık Sedat Çöl’ün akıl sağlığının yerinde olduğuna hükmetti. Raporda “Sedat Çöl’ün 13 Ekim 2011’de, sanığı bulunduğu ‘kasten adam öldürme’ ve ‘adam öldürmeye azmettirmek’ suçuna karşı sorumluluğunun tam olduğu tespit edilmiştir” denildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Hukuk Sorumlusu Avukat Gökçesu Özgül, polis memuru A.İ hakkındaki soruşturma kapsamında bilgisine başvurulduğunu belirterek “İzmir Emniyeti resen bir soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında söz konusu polis memuruna ceza verildiği bilgisi bize verildi. Platform olarak takip ettiğimiz davalar yönünde böyle bir cezanın ilk defa ortaya çıktığını söyleyebilirim” diye konuştu. 

Pompalı tüfekli saldırı
Bursa’nın Karacabey ilçesinde bir kadın, ayrı yaşadığı eşi tarafından pompalı tüfekle ağır yaralandı. Runguçpaşa Mahallesi Panayır Caddesi’nde açılış hazırlıkları yapılan mobilya mağazasına gelen 28 yaşındaki Adem D. , yolda bıraktığı aracından inerek mağazaya girdi. Görgü tanıklarının ifadesine göre “Seni uyarmıştım” diyen zanlı, mağazada çalıştığı öğrenilen ayrı yaşadığı eşi 26 yaşındaki Melek D’ye pompalı tüfekle ateş etti. Sol bacağına isabet eden kurşunlarla ağır yaralanan genç kadın, 112 Acil Servis ekipleri tarafından Karacabey Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Melek D, ilk müdahalenin ardından hava ambulansıyla Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi. Olay yerine yaklaşık 100 metre uzaklıktaki polis merkezinden gelen ekip kaçmaya çalışan zanlıyı yakalayarak gözaltına aldı.


 Haber: MESUT HASAN BENLİ / Radikal