Aile Bakanı Fatma Şahin ''sona geldik'' dedi ama kadına şiddet yasası üzerinde çalışmalar hala devam ediyor... Taslağın bu hafta Bakanlar Kurulu'na sunulması düşünülüyordu ama yine olmadı. 
Son olarak perşembe günü Aile Bakanı Fatma Şahin, kadın örgütleriyle biraraya geldi...


O toplantıda tasarı yeniden masaya yatırıldı.


4 saat süren toplantı bir sonuca bağlanamadı, tasarı üzerine tartışmalar sürdü.


Üstelik sadece bu toplantıda değil... Bakan Şahin Türkiye'nin dört bir tarafından gelen temsilcileri göndermedi. Haftasonu da tasarı üzerinde çalışmalar sürdü.


Peki değişmesi öngörülen maddeler neler?
Kadın dernekleri mülki amirlere verilen yetkiyi fazla buldu
STK'ların üzerinde tartıştıkları madde şiddet gören kadına yönelik devlet koruması için mülki amirlere verilen yetki. Yani illlerde valilere, ilçelerde kaymakamlara verilen yetkinin sınırlandırılması görüşündeler. Özellikle küçük yerlerde kaymakamların kadınla ilgili çok fazla bilgiye sahip olması sorun yaratabilir görüşünü savunanlar var.


Boşanmalara arabuluculuk düzenlemesi
Kadın derneklerinin bir başka tereddütü de meclis gündemindeki arabulucuk yasa tasarısı ile ilgili. Çünkü düzenlemeye göre boşanmalar da arabulucunun çözümleyebileceği başlıklar arasında yer alıyor. Kadın derneklerine göre bu durum kadını korumasız hale getirebilir.O nedenle kadına şiddet yasa taslağına'' bu kanun arabuluculuk yasası dışındadır" maddesinin eklenmesi isteniyor.


Yakın ilişki içinde olanlar
Bir de koruma kapsamından yakın ilişki içinde olanların çıkarılmasına ilişkin tartışma var. O da sürüyor. Bakanlık, bir süre önce meclisten geçen İstanbul Sözleşmesi'ne atıfta bulunarak yakın ilişki içinde olanların da koruma kapsamına gireceğini savunuyor ama kadın dernekleri sözleşmenin hayata geçebilmesi için 8 ülkenin imzalaması gerektiğini oysa henüz o sözleşmeye iki ülkenin imza attığını belirtiyor.



Cnn Türk