Bilgi Üniversitesi'nde 'Hiç mi vicdanınız sızlamadı?' konulu seminer düzenlendi. Seminere Bakan Fatma Şahin'in yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Yazar Ayşe Böhürler, sanat ve yazar dünyasından bazı isimler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını Halkla İlişkiler Uzmanı Betül Mardin yaptı. Etkinlik sırasında bazı gazete haberlerinden derlenen kısa sinevizyon gösterisi izletildi.
 
Seminerde konuşma yapan Bakan Fatma Şahin, son günlerde gündeme daha fazla gelmeye başlayan kadına şiddet konusunda alınacak önlemlerden bahsetti. Kadına şiddet uygulayan bir erkeğin psikolojik sorunları olduğunu ve tedavi görmesi gerektiğini belirten Şahin, "Bu süreç erkeklerin tedavi ve zihinsel dönüşümünün tamamlanması gereken bir süreç. Bu iki süreci beraber götüreceğiz. Koruyamadığınız ve önleyemediğiniz zaman nasıl tedbir alacaksınız? İşin ikinci boyutu orası. Aile mahkemeleri nasıl çalışacak? Bugün yaşadığımız sorunlarda aile mahkemesi hakimi görevini bitirdiği zaman cumhuriyet savcısına yetki vermediği zaman bu olayların saati zamanı yok. İçişleri Bakanlığı'nda kolluk kuvvetinin kendi içinde organize olduğu, bazı birimler hiç hukuka ihtiyaç hissetmeden yasal alt yapı beklemeden oradaki liderin gücü ile, bunu İstanbul yaptı, Ankara yapıyor, geçen Isparta'ya gittim. Bütün hepsi birleşmiş valimizin başkanlığında, bir protokol imzalamışlar. Bizim yasal olarak başlattığımız şeyi uygulamaya başlamışlar. Oradaki bireyin algısı ve yönetim kabiliyeti kendi içinde oluşmuş ve sistem çalışmaya başlamış." diye konuştu.
 
Sinyalizasyon sistemini hayata geçirmek için çalışmalar yapıldığını hatırlatan Bakan Şahin, "Önleyemediğiniz ve koruyamadığınız zaman bunu nasıl yapacağız? İçişleri Bakanlığı'ndan bize gelen talep, 'Biz her mağdurun başına polis mi dikeceğiz?' gibi bir anlayış vardı. Şimdi dedik ki; bilgi ve teknolojiyi kullanacağız. Kadını eve hapsetmeyecek yolda giderken de nerede olduğunu haber verecek bir sistemi de hayata geçiriyoruz. Koruyamadığınız ve önleyemediğiniz zaman nasıl destekleyeceksiniz? Nasıl koruyacaksınız? Gece yarısı ayağında terliği ile iki çocuğu ile dışarıda kalmış, cebinde parası yok, nüfus cüzdanı yok, sosyal devlet olarak yanında olmanız lazım. Sığınma evlerinin sayılarını çoğaltmamız lazım. Sığınma evlerini nicelik ve nitelik bakımından yeniden yapılandırmamız lazım." şeklinde konuştu.


CİHAN