MEVLÜT GÜNAY - ANKARA
 
Yeni oluşturulan Kamu Denetçiliği Kurumu, 29 Mart tarihinden itibaren çeşitli konu başlıkları altında başvuru almaya başladı. Geçen ay itibari ile kuruma 2 bin 72 başvuru gerçekleşti. Başvurular arasında Kamu Personel Rejimi (idari kadro talebi, personel alımı talebi) 411 dosya ile birinci sırada yer aldı. Bunu 276 dosya ile yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile ilgili konular takip etti. En çok merak edilen başvurular arasında yer alan kadın ve çocuk ile ailenin korunması konularında ise başvuruların çok kısıtlı olması dikkat çekti. Özellikle kadına şiddet gibi kadın hakları konularında şikayet başvurusu bekleyen kuruma 70 başvuru yapıldı.

"BAŞÖRTÜ İÇİN HENÜZ BAŞVURU YOK"

Yine kamuda başörtüsü sorunu da Kamu Denetçiliği Kurumu'na daha gitmeyen konular arasına yer alıyor. Kadına özgürlük tartışmaları arasında daha önce başvuru alabileceklerini bildiren Bşadenetçi Mehmet Nihat Ömeroğlu, geçtiğimiz günlerde medyanın Ankara Temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Ömeroğlu, şimdiye kadar kendilerine başörtüsü başvurusu yapılmadığını söyledi. Alt yapıyı hazırladıklarını kaydeden Ömeroğlu, başörtüsü konusunun din ve vicdan özgürlüğü ile ilgili olduğunu belirterek, gelecekte böyle bir şikâyet olursa alt yapımızı hazırladık. Hem Türkiye'deki mevzuat, bununla içinden çıkamıyorsak uluslararası metinleri temel orijin alarak çözmeye çalışacağız." dedi.

521 DOSYA HAKKINDA KARAR VERİLDİ

Kurum, geçen ay sonu itibari ile 2 bin 72 şikayet başvurusundan 521'i hakkında da karar verdi. Kararlardan 297'sine incelenemezlik kararı verilirken, 88'ine gönderme, 909'ına şikayet kaydının kapatılması, 23'üne birleştirme, 21'ine başvurunun geçersiz sayılması ve 2'sine de karar verilmesinde yer olmadığına ilişkin karar verdi.



CİHAN