Ham petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlar akaryakıtta artan fiyatlar devletinde cebini yaktı. Kamunun yıllık yakıt tüketimi 1 milyar TL'ye ulaşırken, devlet kurumlarındaki taşıt kullanım sistemine 'çip' sistemi geliyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Başbakanlığa gönderilen Taşıt Kanunu Taslağına göre kamu araçlarının keyfi kullanımına son verilmesi planlanıyor. 2012 başından itibaren uygulamaya geçmesi planlanan düzenleme hayata geçtiğinde kamu araçlarının keyfi kullanımına son verilmiş olacak.

24 SAAT İZLENECEK
Düzenleme kapsamında tüm devlet kurumlarında kullanılan araçlar elektronik ortamda denetlenmesi hedefleniyor. Bu amaçla ilk etapta kamudaki araçlara elektronik çip takılacak. Çip sayesinde 24 saat izlenebilecek taşıtların görev kapsamı dışında güzergah izlemeleri ve hafta sonlarında kullanılmaları halinde ise cezai yaptırımlar devreye girecek. Bu araçların piknik, gezi ve taşıma gibi özel işlerde kullandığı tespit edilen memurlara cezai müeyyide uygulanacak.

MEMUR CEBİNDEN ÖDER
Düzenleme kapsamında araçların keyfi kullanımı durumunda benzin parasının çalışanın cebinden ödenmesi hükmü de yer alıyor. Yetkililer 2012 başından itibaren kamudaki taşıt esnekliğinin biteceğini belirtirken, son yıllarda alınan tasarruf tedbirleri sayesinde devletin akaryakıta ödediği paranın artan araç sayısına rağmen artış göstermediğine dikkat çekti. Önümüzdeki yıldan itibaren kamu taşıtlarındaki keyfi kullanımın da önüne geçileceğini aktaran yetkililer mevcut uygulamada hapis cezası öngörülmesine rağmen bu hüküm uygulanmadığı için caydırıcılık sağlanmadığı ve 1961 yılında çıkarılan mevcut kanunun artık ihtiyaçlara cevap veremediğini aktardı. Başbakanlığa gönderilen düzenleme kapsamında merkezde kullanılmayan araçların taşraya gönderilmesi üzerinde de duruluyor.

YAKIT VE TAMİR PARASI CEP YAKIYOR
Kamunun taşra ve merkez teşkilatlarında 150 binden fazla aracı bulunurken araçların yıllık yakıt faturası 1 milyar TL'ye ulaştı. Bakım ve onarımı için yıllık 100 milyon TL üzerinde harcama yapılıyor. Kamuya ait araçların 90 bin civarındaki kısmı merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki idarelerde bulunuyor. Geriye kalanı ise KİT ve mahalli idareler tarafından kullanılıyor. Maliye Bakanlığı kamuya mal alımlarında tasarruf tedbirlerine dikkat etmesine rağmen ömrünü tamamlamış araçların yerine de yenilerini alıyor



Sabah