Kamu çalışanlarına 30 Ekim tatil Başbakan Davutoğlu’nun 30 Ekim Cuma günü kamu çalışanlarının idari izinli sayılmaları ile ilgili genelgeyi imzaladığı belirtildi

30 Ekim tatil mi? 29 Ekim bayram tatili kaç gün olacak? Vatandaşların son zamanlarda bu soruların yanıtını merak etmeye başladı. Bu yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın Perşembe gününe denk gelmesi nedeni ile kamu çalışanları, memurlar, öğrenciler tatilin kaç gün olacağını merak eder oldu. 28 Ekim öğlen vaktinden itibaren 29 Ekim günü dahil 1,5 gün tatil olacak. Ancak 30 Ekim Cuma günün de tatil olma ihtimali bulunuyordu. Tatil ile ilgili resmi açıklama yapıldı. İşte detaylı bilgiler.

30 Ekim 2015 Perşembe gününün tatil olması hakkındaki beklenen resmi açıklama yapıldı.  

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için geri sayım başladı. Kamu kuruluşlarında çalışan memurlar, okuyan öğrenciler ve veliler özellikle 28 Ekim 2015 tarihinde tatil olup olmayacağını merak ediyor. Bayramlar, her ne kadar vatandaşlar ayrı bir öneme sahip olsa da artık bir nevi 'TATİL VAR MI?' sorusunu akıllara getirebilecek bir neden olmuş durumda. Yine bu durumdan birini daha yaşayacağız 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda. Henüz 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'na gelinmemiş olsa da vatandaşlar, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ve diğer ilgili yerlerden okulların ve kamu kuruluşlarının tatil olup olmayacağına dair bir duyuru bekleyişindeler. Peki 28 Ekim'de okullar tatil olacak mı? 30 Ekim'de okullar tatil olacak mı?

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'ndan sonraki gün olan 30 Ekim 2015 tarihi Cuma gününe denk gelmektedir ve o gün hem okullar için hem de kamu kuruluşlarında çalışanlar için son gün ayrıca haftanın son günü. Doğal olarak çoğu vatandaş işe, çoğu öğrenci ve öğretmen de okula gitmek istemeyecektir. Dolayısıyla 30 Ekim 2015 tarihinin de okullar ve kamu kuruluşları için tatil olma olasılığı artıyor.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı hakkında bilgiler

Cumhuriyet Bayramı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta kutlanan bir millî bayramdır.

Cumhuriyet Bayramı'nın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra ve 29 Ekim tam gün olmak üzere bir buçuk gün resmî tatildir. 29 Ekimlerde stadyumlarda şenlikler yapılır, akşam ise geleneksel olarak fener alaylarıdüzenlenir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin onuncu yılı kutlamalarının yapıldığı 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak nitelendirmiştir.

29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu (1921 Anayasası)'nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini cumhuriyet olarak ilan etmiştir. Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır. 1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.

2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı) düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir. Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve 18 Nisan'da karara bağlanmıştır. 19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.