Türkiye, Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç merkezi ve yağışlı hava ile Balkanlar üzerinden gelen soğuk havanın etkisine girdi.  Meteorolojiye göre pazartesi, salı ve çarşamba günleri ülke genelinin tamamına yakını yağışlı geçecek. Perşembe günü kuzey ve doğu bölgelerde etkili olacak yağışlar etkisini azaltacak ancak soğuk hava etkili olmaya devam edecek. Yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Doğu Karadeniz kıyıları ve Akdeniz kıyı kesimleri ile Güneydoğu Anadolu bölgesinde yağmur ve sağanak şeklinde olması bekleniyor.

İSTANBUL'DA AKŞAM SAATLERİNE DİKKAT

İstanbul'da bugün yağmur şeklinde başlayacak olan yağışın akşam saatlerine doğru önce karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde kar, ardından gece saatlerinde kara dönüşeceği tahmin ediliyor. Hava sıcaklıkları yarın 2, çarşamba ve perşembe günü ise 0 derece olarak hissedecek. Karla karışık yağmur ve kar yağışının salı ve çarşamba günleri Anadolu yakasında kuvvetli olmak üzere devam edeceği, çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren yağışın tekrar karla karışık yağmur ve yer yer yağmur şekline döneceği tahmin ediliyor. Yerde kar yüksekliğinin sahil kesimlerde 1 ila 3 cm olurken rakımın biraz yüksek olduğu yerlerde 5 ila 15 cm arasında olacağı beklenmektedir. Kar yağışı ve fırtına şeklinde esecek rüzgarın oluşturacağı ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

 

BAŞKENT'TE KAR BAŞLADI

Ankara’da dün akşam saatlerinde başlayan yağmur ilerleyen saatlerde yerini kar yağışına bıraktı. İl genelinde devam eden kar yağışı özellikle yüksek kesimlerde etkili oluyor. Kar kürüme ve tuzlama ekipleri çalışmalarına yoğun şekilde devam ediyor. Bazı ara sokakların ve parkların kapla kaplandığı görüldü.  Yarın 0 çarşamba günü ise eksi 2 derecenin hissedileceği Başkent'te sıcaklıklar cuma günü eksi 5 dereceye kadar düşecek.

 

İZMİR İÇİN KAR UYARISI

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre Ege Bölgesi bugünden itibaren soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Açıklamada bölge genelinde bugün öğle saatlerinde başlayacak sağanağın İzmir, Aydın ve Manisa'da etkili olacağı, Çanakkale, Balıkesir ve Manisa'nın kuzey ilçelerinde yoğun kar yağışı şeklinde görüleceği belirtildi.

Körfez'de hortum
İzmir Körfezi açıklarında bugün öğle saatlerinde denizde hortum oluştu . Hortum amatör kamera tarafından saniye saniye görüntülendi. İzmir’ in Seferihisar ilçesi Sığacık körfezinde yağmur ve şiddetli fırtına sonrası denizde oluşan hortum panik yarattı. Sığacık körfezinde denizin 500 metre açığında oluşan ve yaklaşık 5 dakika izlenen hortum kıyıya yaklaşmadan kayboldu.


 Salı günü Manisa, Balıkesir ve Çanakkale'de etkisini arttırması beklenen kar yağışının İzmir'in doğu ilçelerinde de görülebileceğinin ifade edildiği açıklamada, "Çarşamba günü Kıyı Ege dışında bölge genelinde etkisini sürdürmesi beklenen kar yağışlarının Balıkesir genelinde, Çanakkale'nin doğu ilçelerinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor" denildi.

Kayak merkezlerinde son durum


Kayak merkezlerinde en fazla kar kalınlığı 145 santimetreyle Kartalkaya'da, en düşük 2 santimetreyle Ladik'te kayıtlara geçti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Kartalkaya'yı 140 santimetreyle Uludağ, 115 santimetreyle Davraz, 110 santimetreyle Kartepe, 103 santimetreyle Konaklı ve 100 santimetreyle Hazarbaba kayak merkezleri izledi. Diğer kayak merkezlerindeki kar kalınlıkları Palandöken ve Erciyes'te 98, llgaz'da 85, Sarıkamış'da 52, Yıldıztepe'de 40, Elmadağ'da 3 ve Ladik'te 2 santimetre ölçüldü.


 Açıklamada bölge genelinde rüzgarın yıldız ve poyrazdan fırtına şeklinde eseceği vurgulanarak, vatandaşlar ve ilgililer, kuvvetli, çok kuvvetli, gök gürültülü sağanak, yer yer dolu yağışı, yoğun kar yağışı, fırtına ve tipinin sebep olabileceği, ani sel, su baskını, yıldırım düşmesi, ulaşımda aksamalar, buzlanma, don, ağaçların ve direklerin devrilmesi gibi durumlara karşı uyarıldı.

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Akdeniz'de ise Muğla geneli ile Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli, yer yer çok kuvvetli yağış bekleniyor. Yağışlar, Muğla geneli ile Antalya'nın doğu ilçelerinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacak. Hava sıcaklığı 2 ila 4 derece azalacak. Rüzgar, güney ve güneybatıdan orta kuvvette, yer yer kuvvetlice esecek.

Marmaris'te hortum
Marmaris'te etkili olan hortum hasara yol açtı. İlçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Karacasöğüt Mahallesi'nin Ovacık mevkisinde oluşan hortum nedeniyle çok sayıda evin çatısı uçtu, seralar zarar gördü, ağaçlar devrildi, enerji ve telefon nakil hatları koptu. Marmaris Kaymakamlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri bölgeye gelerek hasar tespit çalışmaları başlattı. Karacasöğöt Mahallesi Muhtarı Erol Tosun, gazetecilere yaptığı açıklamada, hortumun mahallelerinde büyük hasara yol açtığını, tek tesellilerinin can kaybı yaşanmaması olduğunu söyledi.

Denizlerde de fırtınalı rüzgâr bekleniyor. Rüzgar, Bodrum-Ka  arasında batı ve güneybatıdan 3 ila 5, açıklarında 6 ila 7, Kaş-Anamur arasında güneybatıdan 5 ila 7 kuvvetinde esecek. Yetkililer, güney ve güneybatıdan kuvvetli esecek rüzgâr nedeniyle vatandaşların karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olmasını istedi.

DOĞU'DA KAR VE SOĞUK HAVA

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 12 dereceyle Ardahan'da ölçüldü.

     
Meteoroloji Tahmin ve Uyarı Merkezi verilerine göre, İzlanda Alçak Basınç Sistemi'nin etkisinde bulunan Doğu Anadolu Bölgesi'nde öğleden sonra etkili olması beklenen yağışların Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars, Muş ve Bitlis'te kar, Iğdır'da ise yağmur ve karla karışık yağmur şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

     
Gece ölçülen en düşük hava sıcaklıkları Hakkari'de 2, Iğdır'da 1, Bitlis ve Erzincan'da sıfır, sıfırın altında olmak üzere Van ve Ağrı'da 1, Muş ve Erzurum'da 3, Kars'ta 4, Ardahan'da 12 derece olarak kaydedildi.

 

  
Günün en yüksek hava sıcaklıklarının da Iğdır'da 6, Erzincan, Van, Hakkari ve Ağrı'da 3, Bitlis'te 2, Erzurum ve Kars'ta 1, sıfırın altında olmak üzere Muş'ta 2, Ardahan'da 3 derece olması bekleniyor.
     
Kent merkezlerindeki kar kalınlıkları da Ağrı'da 35, Erzurum'da 32, Bitlis'te 30, Muş'ta 20, Ardahan'da 21, Hakkari ve Van'da 1 santimetre, kayak merkezlerinde ise Konaklı'da 103, Palandöken'de 98, Cıbıltepe'de 110, Ergan'da 25 santimetre ölçüldü.
      
Yetkililer, gece saatlerinde başlayan yağışların 12 Şubat Perşembe gününe kadar aralıklarla devam edeceğini bildirerek, kar yağışının meydana getirebileceği olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.
     
Bu arada, olumsuz hava koşulları nedeniyle Erzurum'un Aşkale ilçesi, Kars merkez ve bağlı köyler ile Sarıkamış ilçesine bağlı köylerde eğitime bir gün süreyle ara verildiği belirtildi.