Arif Balkan

Afyonkarahisar’ın Merkez ilçesine bağlı Kızıldağ Köyü’nde geçtiğimiz nisan ayında yaşanan adli vaka eşine az rastlanır olaylara neden oldu. Kızıldağ köyü sakini M.E. adlı kadın, önce eşekten düştüğü iddia edilerek hastaneye kaldırıldı. Bir hafta boyunca yoğun bakımda tedavi gören E., daha sonra hayatını kaybetti.

Ölüm olayının ardından afyonkarahisar Cumhuriyet Savcılığı harekete geçti. Savcılık yetkililerinin talebiyle yapılan otopsi sonucunda E.’nin eşekten düştüğü için değil darp neticesinde vefat ettiği belirlendi. Yapılan soruşturma kapsamında E.’nin eşi ve büyük oğlu tutuklanarak cezaevine gönderilirken, çiftin yaşı küçük 3 çocuğu da ildeki Sosyal Hizmetler Kurumu yurduna yerleştirildi. Savcılık, E. ailesine ait eşek ve diğer büyükbaş hayvanları çocuklara vasi atanıncaya kadar köyün muhtarı Hüseyin Örnek’e teslim etti. Savcılığın çocuklara vasi atanması için Sulh Hukuk Mahkemesi’ne müzekkere yazmasının ardından amca S.E., 3 küçük çocuğa ve ailenin hayvanlarına vasi olarak atandı.

Ne olduysa bu karardan sonra oldu. Vasi atanan amca S.E., E. ailesinin 3 küçük ferdininin ve büyükbaş hayvanlarının vesayetini almayı kabul etti. Ancak S.E., aileye ait eşeği almak istemeyince eşek ortada kaldı. Bir süre eşeğin bakımını üstlenen muhtar, köyde eşeğe yönelik bakış nedeniyle soruşturma savcısının yolunu tuttu.

Muhtara bırakıldı

Muhtar Örnek, “Savcı bey, vasi diğer hayvanları aldı ama eşeği almadı. Eşeğin de köyde kötü huylu olduğu hususunda yaygın kanaat var. Bu eşeği ben de istemiyorum” diyerek vasinin eşeği almasını talep etti. Savcı muhtarın talebi üzerine amca S.E.’yi adliyeye çağırarak büyükbaş hayvanlarla birlikte eşeği de sahiplenmesini istedi.

Ancak amca E. bunu kabul etmedi. Savcılık yetkilileriyle konuşan E., “Ben çocuklara vasi atandım, eşeğin vasisi kim oldu bilmiyorum. Ancak ben eşeğin vasiliğini kabul etmiyorum. Köyde zaten eşeğin adı katile çıktı” cevabını verdi. Savcılık yetkililerinin hem muhtarı hem de amca S.E.’yi eşeğin aslında kötü huylu olmadığına dair ikna çabaları sonuçsuz kaldı. İstenmeyen eşek geçici süreliğine yediemin olarak köy muhtarına bırakıldı.

‘Kötü huylu olmadığını anlattık’

Yaşanan ilginç süreci hâkim ve savcıların paylaşım platformu ‘adalet.org’ta paylaşan Afyonkarahisar Cumhuriyet Savcısı Ahmet Çamoğlu, tüm girişimlerine rağmen vasinin eşeği sahiplenmek istemediğini belirterek “Kendilerine eşeğin aslında kötü huylu olmadığını anlattık. Olayın doğrusunu sonradan maktülün eşi ve büyük oğlunun anlattığını, maktülün eşekten düşmediğini ve eşeğin suçsuz olduğunu söylesek de muhtarı da vasiyi de ikna edemedik. Eşek şimdilik yediemin olarak muhtarda. Ancak ne yapacağımızı da şaşırdık” dedi.