Bir binada tespit edilen asbestin çevreye yayılma riski nedeniyle patlamalı yıkım yapılmayacak. 5 Ekim’da aynı anda 33 ilde Erdoğan’ın yaptığı patlatmayla başlayan kentsel dönüşümde ikinci yıkım dalgası 6 Nisan’da Gaziosmanpaşa’da yapılacak. Erdoğan’ın ilk balyozu indirmesiyle İstanbul’da üç bölgeyle Diyarbakır, Sakarya, İzmir ve Rize’de aynı anda yıkımlar başlayacak. Gaziosmanpaşa’da 8 bin bina yıkılacak.
 
BİNADAN ASBEST ÇIKTI
 
Diyarbakır’ın ünlü Sur bölgesinde de yıkımlara başlanacak. Sur’da 32 daireli 4 bina yıkılacak. Bakanlık, İzmir’de de 117 binanın yıkımını yapacak. Bu sefer yıkılacak binaların tümü şahıslara ait. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılacak konutlarda yaptığı incelemede İstanbul’daki bir bölgedeki binaların yalıtımının kanserojen riski bulunan asbestle yapıldığını farketti. Bu nedenle patlatmalı yıkımdan vazgeçildi. Bakanlık yetkilileri, “Asbest katı halde risk oluşturmuyor ama tozu, ciddi risk yaratıyor. Asbest tozunun solunmaması gerekiyor. Bu nedenle patlatmayı uygun bulmadık. Önce yalıtımda kullanılan asbestleri kazıyıp, sonra yıkımını yapacağız” bilgisini verdi.
 
YÜZDE 95 İTTİFAK VAR
 
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Dönüşüm için boşalttığın yerin elektriğini, suyunu keseceksin. Çatısını sökeceksin, bunlar basit tedbirler. Gaziosmanpaşa’da bin 600 konutu boşalttık. Bunu yüzde 95 ittifakla yapıyoruz. Sayın Başbakan’la 6 Nisan’da yeni yıkımları yapacağız” dedi.