İçişleri ve Çalışma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yasak 22/1992 Sayılı İş Yasası'nın 36'ıncı Maddesinin verdiği yetkiye dayanıyor.

Açıklamada, Meteoroloji Dairesi'nin raporları doğrultusunda bu yasağın, gerek görülmesi halinde önümüzdeki hafta da uzatılabileceği kaydedilerek, tüm işverenlerin ve çalışanların bu karara titizlikle uymaları istenildi.

"Devlet olağanüstü hal ilan etmeli"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Başkanı Filiz Besim, devleti aşırı sıcaklar için önlem almaya ve "olağanüstü hal" ilan etmeye çağırdı.

Besim, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, son birkaç gündür ülkeyi de etkisi altına alan aşırı sıcakların insan sağlığını ciddi boyutta tehdit eder hale geldiğini kaydetti.

KKTC'deki acil servislerde sıcağa bağlı olarak yaşanan izdihamın kendileri için çok ciddi bir uyarı olduğunu kaydeden Besim, "Biz Kıbrıs Türk Tabipleri olarak devleti bu konuda acil önlem almaya çağırıyoruz. Mesai saatleri öne çekilebilir ya da saat 12.00- 16.00 saatleri arasında tatil ilan edilebilir. Bu önlemin özellikle özel sektörü de kapsaması ve insanların aşırı sıcak altında çalıştırılmaması çok önemlidir. Çalışma Bakanlığı bu konuda gerekli denetimleri yapmalıdır" şeklinde konuştu.

Meteorolojinin verdiği bilgiye göre, ülkedeki aşırı sıcakların bir süre daha devam edeceğini kaydeden Besim vatandaşların, özellikle de açık havada çalışanların sağlığını korumak daha dikkatli olmaya çağırdı.

Besim şöyle devam etti:

"Biz Kıbrıs Türk Tabipleri olarak yurttaşlarımızdan ricamız, hava sıcaklığının gölgede 43 dereceye kadar yükseldiği bu günlerde, özellikle kronik hasta grubunda olan kalp ve damar hastaları, diyabet ve astım hastaları ile yaşlı ve çocuklar 10.00 – 16.00 saatleri arasında sokağa çıkmamaları ve bu saatlerde deniz veya havuza da girmemeleridir. Ayrıca, vatandaşlarımızı bu sıcak havalarda bol bol su ve sıvı gıda tüketmeye davet ediyoruz."