Adana Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlülerin topluma kazandırılmaları ve meslek edinmeleri amacıyla kurulan resim, heykel ve seramik atölyesinde eğitim alan 30 hükümlü, geçen yıl usta öğreticiler heykeltıraş Engin Sarıoğlan ile seramik öğretmeni Meltem Güneş öncülüğünde, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan’ın gördüğü bir tablodan esinlenerek verdiği öneri üzerine, çam kozalağından kuş oluşturdu. 
           
TOROS DAĞLARINDAN AVRUPA’YA UZANAN YOLCULUK
           
Kürkçüler Cezaevi kampüsü ve Toros dağlarındaki çam ağaçlarından toplanan kozalaklar, mahkumların ellerinde hayat bularak özgürlüğün sembolü rengarenk kuş figürlerine dönüştü. Gövdesi ve kanatları kozalaktan, baş ve ayakları da özel hazırlanan polyesterden oluşan figürlere, ‘Kanatlı Kozalak’ ismi verildi. İlk olarak sadece kuş figürü olarak yapılan ürünler, hükümlülerin hayal ve yeni tasarımlarıyla ördek, kuğu, sincap, kirpi gibi hayvan şekillerine de büründü. Geçen yıl yapımına başlanan ‘Kanatlı Kozalaklar’dan bugüne kadar yaklaşık 10 bin adet üretildi. Üretilen figürler, hediyelik ve süs eşyası olarak adliye ve ceza infaz kurumu personelinin yanı sıra, cezaevi ziyaretçilerine satıldı. Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği fuar ve sergilerde de yer bulan ‘Kanatlı Kozalak’lar, Türkiye’deki birçok ilin yanı sıra, kente gelen Hollandalı ve Alman yargı mensuplarına hediye edilerek Avrupa’ya kadar ulaştı. Yurtiçinden ve yurt dışından gelen ziyaretçilere, düzenlenen organizasyonlarda adliyenin simgesi olarak hediye edilen kozalaklardan yapılan hayvan figürleri, yaklaşık 10 bin ev ve işyerini süsledi. Boyutlarına ve çeşitlerine göre fiyatları 10 ile 50 lira arasında değişen ürünlerden ceza infaz kurumuna da gelir elde edildi.


           
‘TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN TALEP VAR’ 

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlülerin eğitimi, meslek edinmeleri ve sanata yönelik yapılan çalışmalarla topluma kazandırılmalarını amaçladıklarını belirterek, “Artan talep nedeniyle daha fazla hükümlümüz ‘Kanatlı Kozalak’ yapım çalışmalarına katılıyor. Hükümlülerimizin kendileriyle barışık çalışmaya imkan tanıyan bir anlayışa sahip olmalarını umuyor, çalışmalarını paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Yaptıkları eserlerin üretime dönüşmesi onlara mutluluk kazandırıyor, moral oluyor. Bu figürler çok beğenildi. Türkiye’nin dört bir yanından ‘Kanatlı Kozalak’ talebi var. Daha fazla üretim gerçekleştirerek, bu ürünün daha geniş kitlelere yayılması için adliyede bir satış ofisi kurmayı planlıyoruz. ” diye konuştu.  Heykeltıraş Engin Sarıoğlan da, birçok hükümlünün cezaevinden çıktıktan sonra burada aldıkları eğitim ve kurslarla iş kurduğunu belirtti.
 

hukukihaber.net