KPSS'deki sızdırma ve kopya iddialarının ardından iptal edilen Eğitim Bilimleri Sınavı, dün gerçekleştirildi. Olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken adaylar didik didik arandı. Türbanlı öğrenciler salonlara alınırken, başörtüleri de arandı. Sınava kopyacıya yönelik 'ahlak' sorusu damgasını vurdu. İşte, yenilenen KPSS'nin detayları:
- 295 BİN ADAY: Sınava 294 bin 909 öğretmen adayı katıldı. Polisler hariç toplam 40 bin 800 ÖSYM çalışanı görev aldı. Adaylara 120 soru yöneltilerek 150 dakika süre verildi.

İKİNCİ KEZ İNCELENECEK,
Sınav bitiminde sınav evrakları özel kutulara konularak polis ve özel güvenlik denetiminde ÖSYM'ye gönderildi. ÖSYM 100 net ve üzeri yapan yaklaşık 7 bin adayın cevap kağıtlarını ayrı bir incelemeye alınacak. Bu adayların soru kitapçıkları da incelenecek. Bir önceki sınava oranla ciddi farklar ortaya çıkarsa adaylar 'şüpheli' olarak savcılığa bildirilecek. Savcılık gerek duyarsa ilk sınavdaki karalamalar ile bu sınavdaki karalamalar karşılaştırılacak.

İŞTE O SORU
ÖSYM dünkü sınavda, kopyacıya yönelik imalı bir soruya da verdi. Adaylara Ahlaki Gelişim Kuramı'nın mimarı ünlü psikolog Lawrence Kohlberg'ın araştırmalarıyla ilgili bir soru yöneltti. Doğru yanıtı 'B' şıkkı olan imalı soru şöyle:

- Soru: Kohlberg'in ahlaki gelişim kuramına göre, aşağıdakilerden hangisi gelenek öncesi ahlak anlayışını kesin yansıtır?
A- Eğer camı kırdığımı itiraf etmeseydim tüm sınıf ceza alacaktı
B- Kopya çekmedim çünkü yakalanırsam okuldan atılırım
C- Hiçbir suç cezasız kalmamalıdır
D- Elimden geleni yapmasaydım kendimi suçlu hissederdim
E- Adaletli olmak merhametli olmaktan önemlidir




Radikal