Sedef ŞENKAL DEMİR / AHT


Fransa Kralı 15. Louis tarafından 1740'ta yaptırılan ve 2 yıl sonra Osmanlı Padişahı 1. Mahmud'a hediye edilen 22 ayar altın üzerine 282 elmas taş işlemeli vazo, birçok el değiştirdikten sonra, "tehdit ve haksız kazanç" davasının ana konusunu oluşturdu. Olay, Yazar Şükrü Esirci'nin Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı'na 1 Eylül 2009 tarihinde yaptığı şikayet başvurusuyla ortaya çıktı.

'EVİMDEN ÇALINDI' Vazonun 1954 yılında babası tarafından Londra Sotheby's Galerisi'nden satın alındığını belirten Esirci, antik vazonun yanında çalışan ve evinin anahtarının bulunduğu Burçin Hakan Baykut tarafından çalındığını ileri sürdü. Esirci'nin Şişli Adliyesi'ne yaptığı başvuru takipsizlikle sonuçlanınca, suçlanan Baykut, iftira davası açtı. Esirci hırsızlık suçlamasında ısrar ederken, Hakan Baykut ise suçlamaları reddetti ve "Kendisinin vazoyu E.T. adlı işadamına sattığını duydum" diye ifade verdi.

'TEHDİTLE ALDI'
Bunun üzerine, Osmanlı tarihi araştırmacısı diye bilinen işadamı E.T. tanık olarak mahkemeye çağrıldı. Esirci, bu sefer vazonun Baykut tarafından evden alınıp işadamına verildiğini, işadamının da kendisini tehdit edip noterde çok düşük bir paraya satış yaparak vazoyu aldığını öne sürdü. Esirci, E.T. hakkında "tehdit" suçlamasında bulundu.

5 MİLYON DOLAR
İşadamı E.T. ise Esirci'nin borçlarını ödeme taahhüddünde bulunarak vazoyu noterde satın aldığını, 70 milyon dolar ettiği söylenen antik vazonun en fazla 5 milyon dolar edebileceğini öne sürdü. Şükrü Esirci ise vazonun 700 bin TL karşılığı elinden alındığını öne sürdü ve "Vazo en az 25 milyon dolar eder" iddiasında bulundu.

Vazonun kısa tarihi Antik Altın Vazo İnceleme ve Araştırma Komisyonu'na göre paha biçilemeyen vazo, Fransa Kraliyet Arması ve Kral Louis'in imzasını taşıyor. 1742'de Osmanlı Sarayı'na gelen vazo, 1893'te tekrar Fransa'ya geri götürülmüş, 1954'te ise Londra'da satışa çıkartılmış. Komisyonun araştırmasına göre Fransız kraliyet geleneğinde önemli yer edinen "zambak" motifleriyle süslü vazonun değeriyle ilgili tespitte bulunulurken, Picasso'nun "Pipolu Çocuk" tablosunun 70 milyon dolara müzayedede satışa sunulduğuna dikkat çekiliyor ve daha eski olan vazonun paha biçilemez olduğu vurgulanıyor. Uzmanların Osmanlı döneminde Darphane'de bakımdan geçtiğini belirttiği vazonun "Thomas Germain'in ürünü olabileceğini" söyledikleri bildiriliyor.

10 yıllık bir hikaye Habertürk'ün vazo ile ilgili görüşlerine başvurduğu Antik AŞ yetkilileri ise şu açıklamayı yaptı: "Son 10 senedir fotoğrafları internette dolaşan, her sene yüzlerce kişi tarafından keşfedilip tekrar tekrar fiyatı sorulan bir vazodur. Sürekli farklı farklı hikayeler ile dolaşan elmaslarla süslü ve altın olduğu söylenen bu fotoğrafın denildiği gibi yüksek rakamları yoktur. Kendisini görmedikçe ne olduğu konusunda bilgi verilmez."

Haber Türk