Kıyak, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, yasakçı zihniyetin dini eğitime vurduğu büyük bir darbenin yıllardır uygulandığını belirtti. "Artık yeter" dediklerini ifade eden Kıyak, "12 yaş sınırlamasının hiçbir bilimsel dayanağı yok. Yasağın kaldırılmasını sabırla bekledik. Ancak bu güne kadar kaldırılmadı. Eğer kısa bir zamanda bu yasak kaldırılmazsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne götürmek için hazırlık yapıyoruz. İlköğretim birinci sınıftan itibaren dini bilgiler verilmesini Kur'an kurslarında yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Çağdışı, köhnemiş zihniyetin dini eğitim gibi en temel hak ve özgürlüğü kısıtlamasını içlerine sindiremediklerini vurgulayan Kıyak, hiçbir Avrupa ülkesinde bu tür bir yaş sınırlamasının olmadığına dikkat çekti.

Kıyak şöyle konuştu: "Avrupa'da daha kreş ve anaokullarında temel bazı dini bilgiler veriliyor. Bunun verilmesi de ayrıca teşvik ediliyor. Zaten bu anayasal hak. Ne yazık ki ülkemizde bu hak keyfi bir uygulama, yasakçı bir zihniyetin dayatması olarak hala duruyor. Bırakın Avrupa'yı dünya en geri kalmış, demokrasinden yoksun ülkelerde bile böyle bir yaş sınırlaması duymadım. Eğer bir çocuk 6 yaşında anaokuluna, 7 yaşında eğitime başlıyorsa bu çocuk dini eğitim de alabilir."

"YAZ KUR'AN KURSUNU GİDEMEYEN ÇOCUKLAR AĞLIYOR"

Sadece okullar ve Kur'an kursları değil, yaz Kur'an kurslarında bile 12 yaş sınırlamasının uygulandığını, bu sebeple kursa kabul edilmeyen çocukların ağladıklarını anlatan Kıyak, "Türkiye'nin her yerinden telefon ediyorlar. Geçen gün Diyarbakır'dan bir veli aradı. Çocuğu 12 yaşından küçük olması sebebiyle kursa kabul etmemişler. Hem çocuğunun hem de kendisinin çok üzüldüğünü söyledi. Kurslara gidemeyen çocukların ve velilerin ağladığına şahit oluyoruz. Yasakçı zihniyetin vicdanlarına sesleniyorum. Bu çocuklar ağlarken vicdanlarınız nasıl rahat ediyor. Çocukları ağlattığınız için mutlu musunuz?" ifadelerini kullandı.

Dini eğitim ve özgürlükler konusundaki Türk yargısının kararlarının ortada olduğunu kaydeden Kıyak, "Çareyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde arayacağız. Bu ne acı bir durum. Ayrıca yüzde 99'unun Müslüman olduğu kabul edilen bir ülkede çocuklarınıza belli bir yaşa kadar dini eğitim veremiyorsunuz. Yaş sınırlamasının amacı ve niye hizmet ettiği de zaten belli. Toplumun talebine kulak tıkanması hoş değil. İlköğretim birinci sınıftan itibaren dini bilgiler verilmesini Kur'an kurslarında yaş sınırlamasının kaldırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

(CİHAN)