2 Temmuz 1993 tarihinde Pir Sultan Abdal etkinlikleri için kente gelen yazar ve aydınların konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi sonucu 35 aydın, 2 otel görevlisi ve 2 gösterici olmak üzere toplam 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylarda, itfaiye aracından indirilen yazar Aziz Nesin ile aynı karede görüntülenen ve olayların kışkırtıcısı olduğu gerekçesi ile 1 numaralı sanık olarak kabul edilen Cafer Erçakmak, dün Sivas’ta yaşamını yitirdi.

18 yıl boyunca yakalanamayan ve her yerde aranan Erçakmak’ın, memleketi Sivas’ta yaşamını yitirdiğinin ortaya çıkması duyanları şaşırttı. Erçakmak’ın cenazesinin de aynı gün yakınları tarafından kent merkezindeki Yukarı Tekke Mezarlığı içinde aile kabristanına defnedildi.
Cenazesi sessizce defnedilen Erçakmak’ın defin işlemleri de Mezarlık Müdürlüğü sistemine bugün işlendi. Erçakmak için verilen ölüm raporunda ise ölüm nedeninin ’normal ölüm’ olarak geçtiği öğrenildi. Belediye yetkililerinin, defin işlemi sonrasında ölümle ilgili Cumhuriyet Savcılığı’na bilgi verdiği belirtildi.

Erçakmak’ın yeni alınan aile mezarlığının ilk sırasına gömüldüğü görülürken, geçici olarak konulan mezar tahtasının ön tarafına ’Mehmet Dayı’ yazılması dikkat çekti. Tahtanın arka tarafında ise ’C.E.’ kısaltması yazılırken, ölüm tarihi olarak ise bugünün tarihi olan ’11.07.2011’in yazıldığı görüldü. Yakınlarının, olayın ortaya çıkmaması için bunları yazdığı öne sürüldü.

Olaylardan sonra başlayan dava sürecinde ortadan kaybolan ve zaman zaman Fransa’da olduğu yönünde haberler alınan Erçakmak, Interpol tarafından kırmızı bülten ile aranıyordu. Erçakmak’ın bu süre boyunca mı, yoksa daha sonra mı Sivas’a geldiği araştırılıyor. Yakınlarının da konuyla ilgili sorgulanacağı öğrenildi.

Eraydın AYTEKİN/ SİVAS, (DHA)