Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Faruk Cirit'in hazırladığı "Kent içi Ulaşım Politikaları" konulu uzmanlık tezinde metrobüslerin İstanbul'da toplu ulaşıma bakış açısından ciddi bir değişime neden olduğu ve kente yeni bir soluk getirdiği vurgulandı.

132 DAKİKA TASARRUF

Sistemin yıllık 242 ton yakıt tasarrufu sağladığı CO2 emisyonunda da düştüğü kaydedildi. Metrobüslerin yolcu başına günde 132 dakikalık yılda ise 34 günlük zaman tasarrufu sağladığına da dikkat çekildi.

TİCARİ HIZI 40 KM

Sık sık yaşanan arızalara rağmen İstanbul'daki metrobüs sisteminin dünyada işletilen diğer metrobüs sistemlerine kıyasla ortalama hızın en yüksek olduğu sistem olduğu belirtilirken, "Dünya uygulamalarında elde edilen ortalama ticari hız 20-25 km/saat düzeyindeyken İstanbul metrobüs sisteminin ortalama ticari hızı 40 km/saate erişmektedir" denildi.

En makulü tramvay

ÇALIŞMADA maliyet ve yolculuk talebine göre en yapılabilir sistemin tramvay olduğu kaydedilirken, şu analizlere yer verildi: "Doruk saat tek yön yolculuk talebinin 10 bin, 12 bin ve 15 bin yolcu/saat olduğu durumlarda tramvay sistemi en yapılabilir sistem olup onu metrobüs sistemi takip etmektedir. Çevresel etkiler açısında karşılaştırıldığında tramvay sisteminde metrobüs sistemine göre yaklaşık yüzde 32 daha az CO2 emisyonu oluşmaktadır."