Minibüsler vatandaşların istediği yerde inip bindiği vazgeçilmez ulaşım araçlarındandır. Birçok şehirde 'dolmuş' olarak bilinen bu araçları doldurabilmek için muavinler çalıştırılır. Muavinin "Sarıyer-Aksaray bir iki" çağrısını duyan yolcular, hiç vakit kaybetmeden 'doldurur' minibüsü. İnmek isteyenler ise "Müsait bir yerde inecek var." der. Şoför, kalabalık ve yüksek ses arasında bu isteği duyduysa şayet yolcuyu hemen indirir. Ancak pek çoğu bu sözü geç duyduğu için yolcuyu trafiğin ortasına bırakır. 15 milyon insanın yaşadığı Türkiye'nin en kalabalık şehri İstanbul'da "Müsait bir yerde inecek var." sözü tarih oluyor. Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün uygulamaya koyacağı yeni sistemle kent genelinde hizmet veren 6 bin minibüs artık istediği yerde duramayacak. Gittikleri hat üzerinde belirlenecek duraklarda yolcu indirip alabilecek. Durak sistemi sayesinde hem trafik yoğunluğunun önüne geçilecek hem de minibüs sektörü bir düzen içine alınacak.

İstanbul Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Koray Öztürk, durak sisteminin devreye girmesi ile birlikte şehirde günde yaklaşık 1 milyon yolcuya hizmet veren kayıtlı 6 bin 247 minibüsün düzen altına alınacağını vurguladı. Öztürk, "Bu sistemin devreye girmesi ile birlikte yol ortasında minibüsler ve yolcuların istediği mekanlarda araç durmayacak. Her minibüs hattı belirlenen standart kapsamında belirli duraklarda duracak. Minibüsler kendilerine gösterilen ceplerden yolcu alacağı için trafik oluşmayacak." dedi. Kentte hizmet veren 25 odaya güzergah haritalarını teslim ettiklerini kaydeden Öztürk, "Her oda durak ile ilgili bir çalışma yürütecek. Çalıştığımız durakları tespit edeceğimiz haritaları belediyeye teslim edeceğiz. Belediye çalışanları güzergahlar üzerinde bir fizibilite çalışması yaparak duraklar ile ilgili son kararı verecek." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, bu yıl sonuna kadar tamamlamayı planladığı 'Minibüs Durak Yerleri' projesi ile 6 bin 247 minibüsün istediği yerde yolcu indirip bindirmesinin önüne geçecek. Bu önemli çalışma kapsamında 25 oda başkanına hizmet verdikleri hatların haritaları teslim edildi. Oda başkanı kent genelindeki 150 istasyonda harita üzerinde uygun ve vatandaşın taleplerine göre durak yerlerini belirleyecek. Duraklar tespit edilirken yolcu yoğunluğu (en çok inilen-binilen yerler) dikkate alınacak. Durak yerleri cadde ve sokak bazında yazılacak (Yıldıztabya Caddesi Sevinç Sokak Kesişimi gibi). Duraklar arası mesafe 300 metreden az olmayacak.


Zaman