Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, 1 Aralık 2010'da hizmete giren MOBESE'nin trafik suçlarında yüzde 40 azalma sağladığını söyledi.

Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, polis muhabirleriyle bir araya geldi. Yeniden düzenlenen Basın ve Halkla İlişkiler Şubesi hakkında bilgi veren Müdür Çatalkaya ayrıca, MOBESE hakkında da bilgi verdi. Sistemin yüzde 90'nın faaliyete geçtiğini söyleyen Çatalkaya, sistem sayesinde vatandaşların yaptıkları kural ihlallerinin yüzde 40 oranında azaldığını söyledi.
Gelişmenin sevindirici olduğunu ifade eden Çatalkaya, trafik kazalarında da azalma beklediklerini söyledi. Kayıp, çalıntı veya aranan araçları belirlemesinde MOBESE'nin büyük fayda sağladığının vurgulayan Çatalkaya, asayiş olaylarında ekiplerin yönlendirilmesinde ciddi katkı sağlandığını kaydetti. Sisteme sadece trafik noktasından bakılmasının hatalı olacağını dikkat çeken Çatalkaya, sistemin 8-9 bileşeni olduğunu ifade etti.
Bazı sürücülerin ceza gönderilir korkusuyla geçiş üstünlüğü olan polis, ambülans ve itfaiye araçlarına yol vermekten çekindiği hatırlatan Çatalkaya, görüntülerin bu tip konulara yönelik mutlaka incelendiğini ve kırmızı ışıkta bu tip araçlara yol verenere ceza kesilmediğini söyledi. Çatalkaya, Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık konvoylarına ise herhangi bir işlem yapılmadığını vurguladı.
Çatalkaya, özellikle mala karşı işlenen suçlar konusunda bilgilendirme yapıldığının altını çizerek, komşuluk ilişkilerinin azalmasının hırsılık olaylarına yansıdığını da söyledi. Sigortalama olayının da önemine değinen Çatalkaya, duyarlılığın artması için afiş, büroşür bastırılıp dağıtıldığını bildirdi. Gelen tüm iddia ve ihbarların mutlaka değerlendirildiğini ve gerekli araştırmaların yapıldığını söyleyen Çatalkaya ihbarcı ve şikayetçilere de işleme alındığındı geri dönüş yaptıklarını belirtti.

-BİN 400 KAMERA 24 SAAT TAKİPTE-

Kent Güvenlik Yönetimi MOBESE kapsamında 513 noktaya konulan 825 sisteme ile entegre bin 400 kamera aracılığıyla özellikle Başkentte asayiş ve trafik konularında ciddi bir takip sağlandığını belirten Çatalkaya, kameraların bir bölümünde plaka tanımlama özelliği ile kayıp, çalıntı veya aranan araçları belirleme konusunda da bilgi verdiğini söyledi. Hız ihlali yapan ya da kırmızı ışıkta geçen araçların sahiplerine merkezdeki görevli ekipler tarafından ceza makbuzu kesilmesi öngörülen sistemle, itiraz edilmesi durumunda açılacak davalar için de delil niteliğinde fotoğraf ve 12 saniyelik görüntü kayıtlarının saklandığını bildirdi.(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)