RTÜK, "Moğolistan’da 6 kadına 1 erkek düştüğü için Moğollar’ın Türkiye’den 20 bin erkek istediği" şeklinde haberlerle ilgili Moğol öğrenci birliğinin şikayet dilekçesindeki verileri değerlendirerek TV kanallarına ceza verdi


Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Moğolistan’da 6 kadına 1 erkek düştüğü için "Moğollar’ın Türkiye’den 20 bin erkek istediği" yönündeki haberlerle ilgili olarak ATV Avrupa’nın uyarılmasına, Show TV, ATV, Star TV, Flash TV ve Cine 5’ten de savunma istenmesine karar verdi.


Televizyon kanallarında 20 ve 21 Ocakta ana haber bültenlerinde, Moğolistan’ın nüfusunun giderek azaldığı ve 6 kadına 1 erkek düştüğü, bunun için de "Türkiye’den 20 bin erkek istendiği" yönünde haberlere yer verildi.

Moğol öğrenci birliğinden şikayet dilekçesi
Haberin televizyon kanallarının ana haber bültenlerinde yayınlanması üzerine, Moğol Öğrenci Birliği Başkanlığı tarafından RTÜK’e şikayet dilekçesi iletildi.

Dilekçede, Birleşmiş Milletler verilerine dayanılarak, Moğolistan’da 6 kadına 1 erkek düştüğünün resmi rakamlara göre doğru olmadığı, kadın nüfusunun erkek nüfusuna oranının 100’e 99.4 olduğu bildirildi.

Üst Kurul, bunun üzerine, 3984 Sayılı Radyo ve Televizyon Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun’un 4. maddesinin (l) bendinde yer alan, "haberlerin yayınlanmasında tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine bağlı olunması, özgürce kanaat oluşumunun engellenmemesi" hükmünün ihlal edildiği gerekçesiyle haberi yayınlayan ATV Avrupa’nın uyarılmasını, Show TV, ATV, Star TV, Flash TV ve Cine 5’ten ise savunma istenmesini kararlaştırdı.

Evinden kaçan kız çocuğu

RTÜK, ayrıca, evinden kaçan ve tecavüze uğrayan bir kız çocuğu ile ailesini konuk ederek, çocuğun başından geçenleri bütün ayrıntısıyla ekrana taşıyan Kanal 7’den, "Program hizmetlerinin bütün unsurlarının insan onuruna ve temel insan haklarına saygılı olması" ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle savunma istedi.

Üst Kurul, Hollandalı gençlerin uyuşturucu maddeleri nasıl kullandıklarını ayrıntılı olarak ekrana getiren STV’nin uyarılmasını kararlaştırdı. Sabah erken saatlerde yayınlanan "13. Cuma" adlı filmde "şiddet ve cinsellik öğeleri" bulunduğu gerekçesiyle Salon 1 Turkcell’in, "Fear Factor Extreme 2" adlı programın çocukların izleyebileceği saatte yayınlanması nedeniyle Star TV’nin uyarılmasına da karar verildi. Bu programlarda, ilgili yasanın, "gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların, bunların seyredebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması" yönündeki yayın ilkesinin ihlal edildiği belirtildi.

Medyumun açıklamaları

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, "6. His" adlı programda bir medyumun açıklamalarına yer vererek, "Radyo, televizyon ve veri yayınlarının, hukukun üstünlüğüne uygun olarak kamu hizmeti anlayışı çerçevesinde yapılacağı" şeklindeki yayın ilkesini ihlal eden T Türk TV’nin de uyarılmasını kararlaştırdı.

Canlı yayınladığı programları tekrar yayınlarken, programın tekrar olduğunu belirtmeyen Ülke TV’ye de RTÜK tarafından uyarı cezası verildi.

Üst Kurul, ayrıca "sigara görüntülerini" herhangi bir kapatma yöntemi kullanmaksızın açık olarak yayınlayarak, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un 3. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle Moviemax’e 3 ayrı yayınından dolayı toplam 150 bin TL, Goldmax, Mymax, Kanal D, 24, CNBC-e, E2 ve Yeşilçam TV’ye 50’şer bin TL, Antep Mega TV ve Kay TV’ye de 1000’er TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

3984 Sayılı yasanın reklam yayınlarıyla ilgili hükümlerini ihlal eden CNN Türk, TV8 ve Radyo Klas’ın savunmalarının istenmesi, Ülke TV, Lig TV, Smart TV, Gala, Viva, Türkçe TV, Tempo Tatlıses TV, Kanal Biz ve TV NET’in uyarılmaları da RTÜK kararları arasında yer aldı. Radikal