Hem kız hem de erkek öğrenci barındıran bir devlet yurdu olan İstanbul'daki Fatih Öğrenci Yurdu'nda akıllara durgunluk veren bir zimmet skandalı yaşandı. SABAH'ın ele geçirdiği belgelere göre İl Özel İdareleri'nin ülke düzeyindeki birliği olan Vilayetler Turizm ve Ticaret A.Ş.'in sahibi olduğu Fatih Öğrenci Yurdu'nun Müdiresi Şerife Hançer, iki yıl boyunca hem öğrencileri, hem velileri, hem de yurdun sahibi olan şirketin yöneticilerini uyutarak mütevazı bir villa satın alacak parayı zimmetine geçirdi. Müdire Şerife Hançer skandalın ardından kayıplara karıştı. Hançer'i bulmak üzere savcılığa bildirilen Park Önü Caddesi Kartaltepe Mahallesi No: 5 adresine giden ekibimiz, verilen adreste ev yerine otopark olduğunu tespit etti. Ekibimizin edindiği bilgilere göre polis de Şerife Hançer'i verdiği adreste bulamadı. Kartaltepe Mahallesi Muhtarı Yılmaz Ufuk, polisin Hançer'i savcılığa bildirdiği adreste bulamayınca tutanak düzenlediği bilgisini verdi. Hançer'in halen firari olduğu belirtiliyor.

216 ÖĞRENCİ VAR

Fatih Öğrenci Yurdu'ndaki zimmet skandalı, öğrencilerden para tahsilâtı yaparken yurt muhasebecisini devre dışı bırakan Hançer'in, yurt ücretini ödediği halde borçlu çıkarılan öğrencilerin şikayetiyle ortaya çıktı. Toplam 216 öğrencinin barındığı yurdun muhasebe müdürü Akın Açıkkaya ile görüşmeleri esnasında ödemelerinin kayıtlara geçmediğini gören öğrenciler, olayı soruşturunca Müdire Şerife Hançer'in, "Siz Akın'a bakmayın, o muhasebeyi bilmez, bana gelin" cevabı ile karşılaştılar. Yurdun sahibi olan Vilayetler Turizm ve Ticaret A.Ş. yönetimi de Müdire Hançer'in, muhasebe müdürünü by-pass ederek tahsilât yaptığını anlayınca soruşturma açtırdı.

AĞIR CEZADA YARGILANACAK

Soruşturma sonucunda, 174 bin 979 TL'si kız yurdu öğrencilerinden, 133 bin 905 TL'si ise erkek yurdu öğrencilerinden olmak üzere toplam 308 bin 884 TL'yi zimmetine geçirdiği anlaşılan yurt müdiresi Şerife Hançer hakkında Fatih Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Savcılığın hazırladığı 6 Kasım 2009 tarihli fezlekede Şerife Hançer hakkında Fatih 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 24 Mart 2009 tarih ve 2009/499 iş numarası ile yakalama emri çıkarıldığı, ancak emrin infaz edilmediği belirtildi. Fezlekede Hançer'in savunmasında suçlamaları reddettiği ifadesine de yer verildi. Edinilen bilgilere göre Müdire Şerife Hançer, yurda ait 53 bin TL'lik kantin gelirini de zimmetine geçirmek için kantin işletmesini akrabalarına verdi.

ZİMMET İÇİN NAKİTLE TAHSİL

Vilayetler Turizm ve Ticaret A.Ş.'nin yönetim kurulu tarafından olayı soruşturmak üzere görevlendirilen Yeminli Mali Müşavir Haldun Güler'in hazırladığı 10 Şubat 2009 tarihli raporda zimmet suçu detaylarıyla anlatıldı. Fatih Öğrenci Yurdu personeli ile öğrencilerin ifadelerine başvurularak hazırlanan raporda Müdire Şerife Hançer'in merkezden yapılan tüm uyarılara rağmen tahsilâtları kredi kartı veya mail order (posta ile alışveriş) gibi yöntemler yerine nakit olarak gerçekleştirdiği ve muhasebe hileleriyle yurt ücretlerini zimmetine geçirdiği belirtildi. Raporda şöyle denildi: "Şirket Genel Müdürlüğü tarafından verilen talimatlara rağmen Yurt Müdürü Şerife Hançer'in her defasında verilen talimatları yerine getirmemesi ve istenen belgeleri geç göndermesi dikkatimizi çekmiştir. Ayrıca son denetim ve bir önceki denetim sırasında yurt muhasebe görevlisi Akın Açıkkaya'nın huzursuz olması da dikkatimizi çekmiştir. Kendisi ile yaptığımız görüşmelerde Açıkkaya, Yurt Müdürü Hançer'in tahsilâtı ve muhasebe işlemlerini tek başına yaptığı, kesinlikle nakit tahsilât yapılmaması uyarısına rağmen, tahsilâtların normal mesai saatlerinin dışında, nakit olarak yapıldığı hususlarında şikâyetçi olmuştur."

12 YILA KADAR HAPİS İSTENDİ

Raporun sonuç bölümünde Fatih Öğrenci Yurdu Müdiresi Şerife Hançer'in, öğrencileri "Sen parayı bırak, makbuzu sonra veririm" gibi bahanelerle kandırarak değişik tarihlerde 225 bin 595 TL, 53 bin 915 TL, 20 bin 703 TL, 14 bin 405 TL ve 845 TL'lik meblağları zimmetine para geçirdiği belirtildi. Bu bölümde Fatih Öğrenci Yurdu'nun sahibi Vilayetler Turizm ve Ticaret şirketinin Hançer'den tahsil etmesi gereken toplam miktar ise 315 bin 463 TL olarak belirlendi. Soruşturmada elde edilen bulgular doğrultusunda Yurt Müdiresi Şerife Hançer hakkında kamu davası açıldı. Türk Ceza Kanunu'nun 247/1. maddesi uyarınca Hançer'in beş yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. 247/2. maddeye göre de verilecek cezanın, yarı oranında artırılması söz konusu olabilecek. Dava sonucuna göre Hançer'in memuriyeti de sona erecek.