SERKAN SAĞLAM -  HATAY

Reyhanlı’da 52 kişinin öldüğü iki bombalı saldırının üzerinden 5 ay geçti. İlçedeki yas hali devam etse de halk yaralarını sarmaya çalışıyor. Her sokak başında ayyıldızlı bayrağı görmek mümkün. Patlamada hayatını kaybedenlerin isimleri, sokak ve caddelere verilmiş. Saldırıda hasar gören belediye binası yeniden inşa edilmiş. Patlamada yakınlarını kaybedenlerin acılarını tarif etmek imkânsız olsa da saldırganlar için istenen 53’er kez ağırlaştırılmış müebbet talebi, acılı yürekleri bir nebze olsun soğutmuş. Patlamada babası Mustafa Kuday’ı kaybeden Zekeriya Kuday, saldırganların en ağır şekilde cezalandırılmasını istiyor. Saldırganları Allah’a havale ettiklerini belirterek, “Biz imanımızla bu acılara dayanıyoruz. İyi ki de imanımız var.” ifadelerini kullanıyor.

Saldırıda bir oğlunu kaybeden İbrahim Karakurt da çocuğunun ölümüne hâlâ alışamadıklarını belirtiyor. Oğlunun cesedini bulabilmek için iki gün uğraştığını anlatarak, “Kırıkhan’daki hastanede buldum cesedini. ‘Oğlum Allah senden razı olsun, bizi şehit babası yaptın diye. Bize hakkını helal et. Ahirette görüşürüz.’ dedim. Onu ben kefenledim. Sessizce ağlıyorum ama feryat etmiyorum. Çünkü Resulullah Efendimiz, ‘Feryat etmek fasıklıktır.’ diyor.” sözleriyle acısını dile getiriyor. Oğlunun ölümüyle 3 torununun da yetim kaldığını kaydeden acılı baba, çocuklarına babalarının öldüğünü 4 gün söyleyememiş. “Amcası söyleyecekti ama yapamadı.” diyen Karakurt, şöyle konuşuyor: “Ben çocuklara şehitliğin güzelliğinden bahsettim. ‘Şimdi size babanızın şehit olduğu haberi gelse ne dersiniz?’ diye sordum. Dediler ki ‘Biz Allah’tan geldik. Yine O’na döndürüleceğiz.’ Bu sırada çocuklara babalarının şehit olduğunu söyledim.”

70 yaşındaki Suriyeli Mehmet Gazal da patlamada berber dükkânında çalışan damadı Ahid Nehhal’i kaybetmiş. Suriye ordusu tarafından iki oğlu öldürülen Gazal, ailesiyle birlikte geçen sene eylül ayında ilçeye gelmiş. Patlamanın kendilerini bir kez daha sarstığını aktaran Gazal, şunları kaydediyor: “Odanın içinde hiçbir şeyden haberi olmayan 4 minik yetim oyun oynuyor. Ansızın giden babalarını da sormuyor değiller. ‘Baban çalışmaya gitti, gelecek.’ diyoruz ve hepimiz ağlıyoruz. Ama artık neye, neden ağladığımı bilmiyorum. Üzüntüden artık gözlerim de iyi görmüyor.”

Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi de saldırganlar hakkında istenen ceza miktarları karşısında mutlu olduğunu dile getiriyor. “Hatay’da bu saldırıyla büyük bir fitne çıkarılmak istendi. Ama sağduyulu Reyhanlı halkı bunu önledi.” değerlendirmesinde bulunan Şanverdi, ilçede hayatı normalleştirmek için yaptıkları çalışmalara temas ediyor: “İŞKUR’la ortak projeler geliştirilerek bin 100 Reyhanlılı genç çeşitli işlere yerleştirildi. Esnafımız işlerini büyütmek için 35 milyon liralık kredi çekti. Bunun 50 milyon liraya ulaşmasını bekliyoruz. Bu da içimizi rahatlatıyor.”