(İHA) - Halen hazırlıkları süren yeni köy yasası ile ilgili düşüncelerini açıklayan Ordu Muhtarlar Derneği Başkanı Hüseyin Akdeniz, bu yasada muhtarların günümüz şartlarında yararlanabileceği hükümler bulunması gerektiğini belirtti. Öncelikle muhtarların izin hakları, muhtara karşı işlenen suçlar, muhtarların il genel meclisi ve belediye meclislerinde temsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Akdeniz, "Muhtarın yıllık 30 gün izin hakkı bulunmalıdır. Muhtarın izinli olduğu sürede aldığı ödeneğin kesilmemesi gerekmektedir. Ayrıca her ne sebepten olursa olsun görevinden uzaklaştırılan muhtarın idari dava açma hakkının sağlanması gerekir. Köy ve mahalle muhtarına, köyün veya mahallenin işlerini gördükleri zaman karşı gelen ve kötü söz söyleyenler devlet memuruna karşı koyanlar gibi ceza görmelidir" dedi.
Muhtarların kendi aralarından seçecekleri bir temsilci ile il genel meclisinde, mahalle muhtarlarının da her belediye seçim bölgesinde seçecekleri bir temsilci ile belediye meclislerinde temsil edilmesinin sağlanması gerektiğini kaydeden Akdeniz, seçilen temsilcilerin seçildikleri meclislerde söz söyleme ve oy kullanma haklarının bulunması gerektiğini de belirtti.

"OY HAKKIMIZ YOK"
İl ve ilçe sınırları içerinde, mülki amir nezdinde, kendi aralarından seçecekleri temsilcilerle KÖYDES, Sosyal Yardımlaşma Vakfı, Kent Konseyi ve İnsan Hakları Komisyonu gibi komisyonlarda muhtarların temsil edildiğini hatırlatan Akdeniz, "Ancak muhtarlarımız kendileri ile ilgili alınan kararlarda diğer kurum ve kuruluşların komisyonlarında da temsil edilmeli ve oy hakkı verilmelidir" diye konuştu.
Akdeniz, gerek il özel idaresinin gerekse Belediye Kanunu'nda olmasına rağmen bütçe azlığı bahane edilerek il ve ilçelerde muhtar evlerinin ve köy konaklarının yapılamadığını, sadece birkaç il dışında belediye başkanlarının ve il özel idare genel sekreterlerinin iyi niyetine dayalı olarak muhtarlara çalışma ofisleri yapılsa da genelde sıkıntıların olduğunu ifade ederek, İller Bankası kanalıyla köy konaklarına yönelik ekonomik kaynağının güçlendirilmesinin sağlanmasını istedi.

"YEŞİL PASAPORT İSTİYORUZ"
Muhtarlara yeşil pasaport ve silah ruhsatları konusunda kolaylıklar getirilmesi gerektiğini belirten Akdeniz, şöyle konuştu: "Muhtarlarımızın köylerine ve mahallelerine daha iyi hizmet getirebilmeleri, yurt dışındaki yapılan hizmetleri yerinde daha iyi etüt ederek ve yurt dışındaki meslektaşları ile ilişkileri geliştirmek amacıya gidecekleri ülkelerin vize uygulamaları sonucu yurt dışına çıkmada yaşanan sorunların giderilmesi adına yeşil pasaport düzenlenmesini arzu etmekteyiz. Ayrıca 6136 sayılı kanunda değişiklik yapılarak en az iki dönem köy ve mahalle muhtarlığı yapanların silah ruhsat harcını ödememesi, Genel Bilgi Taraması (GBT) kayıtlarında sicillerinden dolayı silah ruhsatı alamayan muhtarlarımıza bir defaya mahsus olmak üzere af getirilmesini istiyoruz."