İstanbul'da 89. yıl kutlamalarının bu yılki adresi yine İstanbul Boğazı oldu. İstanbul'un cadde ve meydanları bayraklarla süslenirken, elektrik direklerine ve üst geçitlere Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı ve Türk Bayrağı asıldı.
 
Gösteriler, Boğaz Köprüsü ile Kız Kulesi arasındaki alanda yapıldı. Saat 19.00'da başlayan ışık gösterisinin ardından havai fişek gösterisi saat 19.45'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından Ortaköy Meydanı'ndan başlatıldı.
 
Gösteride 16 ayrı noktadan 20 tonluk, toplam 48 bini aşan havai fişek atışı yapılırken, her biri 8 bin watt enerji veren 150 ''skytracer'' kullanıldı. En büyüğünün ağırlığı 10 kilogramın üzerinde olan havai fişekler, İstanbul Boğazı'nda 250 metreye kadar yükseldi.
 
Boğaz Köprüsü üzerinde 60 ateşleme sistemi yer alırken, bin metre uzunluğunda ateş şelalesi oluşturuldu. Organizasyonun enerjisi toplamda 20 bin kWA güç üreten 61 jeneratör ile sağlandı.
 
Ay-yıldızlı havai fişeklerin de yer aldığı 15 dakikalık gösterinin müziği, Fahir Atakoğlu tarafından organizasyona özel olarak bestelendi. Gösterinin koreografisi, bu besteye göre yapıldı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin organizasyonu öncesi ve sırasında, 30'u yurt dışından olmak üzere toplam 300 kişilik bir ekip görev yaptı.
 
Gösteriyi, yerli ve yabancı pek çok kişi, Anadolu Yakası'nda Kuzguncuk Sahili, Paşalimanı Sahili, Üsküdar İskele, Şemsipaşa Sahili, Çamlıca Sosyal Tesisleri bahçesi ile Avrupa Yakası'nda Eminönü'ndeki Üsküdar-Kadıköy iskeleleri arası, Ortaköy, Beşiktaş, Dolmabahçe ve Kabataş sahillerinin yanı sıra gezi motorları ile İstanbul Boğazı üzerinde izledi ve bu anları fotoğrafladı.
 
VATANDAŞLARDAN VAPURLARA PROTESTO
 
Cumhuriyetin 89.yılı kutlamaları kapsamında Boğaziçi Köprüsü'nde yapılan ışık ve havai fişek gösterisini izlemek için Eminönü'ne gelen İstanbullulara vapurlar engel oldu. Vatandaşlar şöleni izlerken önlerini kapatan vapurları yuhaladı.
 
Cumhuriyet Bayramı yurdun her yerinde çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Gündüz yapılan resmi tören ve aktivitelerin ardından Boğaziçi Köprüsü'nde önceden hazırlanan ışık ve havai fişek gösterisini izlemek isteyen İstanbullular, Eminönü vapur iskelesine akın etti. Ailecek rıhtımı dolduran vatandaşlar, ışık ve havai fişek gösterisinin başlamasını bekledi. Görsel şölen olarak önce ışık gösterisi başladı. Ancak Eminönü-Üsküdar seferini yapan hatlı vapurlar, vatandaşların görsel zevkine gölge düşürdü. Işık gösterisinin ardından başlayan havai fişek gösterisini izlemeye başlayan İstanbulluların, görsel keyfine yine vapurlar engel oldu. Duruma tepki gösteren vatandaşlar, Boğaziçi Köprüsü manzarasını kapatan vapurları yuhaladı. Bazı vatandaşlar ise duruma tepki göstererek, "Çok güzel bir görsel şölen. Ama geçen vapurlar buna engel oluyor." dedi.
 
Eminönü iskelesine gelen bazı vatandaşlar ise, dilek balonu uçurdu. Kutlamalara bu şekilde kendi çapında renk vermek istediğini söyleyen Ahmet Sarı, "Mustafa Kemal'e teşekkür ediyorum. Bu güzel günleri de gördük. Ben de kendi çapımda kutlamalara böyle bir renk vermek istedim. Her şey çok güzel keşke terör belası olmasaydı." şeklinde konuştu. İstanbullular görsel şöleni vapur engeliyle de olsa izledikten sonra rıhtımdan ayrıldı.
 
(CİHAN)