Ortadoğu ülkelerinde ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılan Batı'da da yavaş yavaş gençler arasında popüler olan nargilenin sağlık açısından tehlikeli olduğu ortaya çıktı. Uzmanlara göre nargile sigara içmekten daha tehlikeli. Sigaraya alternatif olarak nargile içilmesinin sağlık açısından bir yararı olmadığı açıklandı.

San Francisco'da bulunan California Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmada nargile tütünün içindeki toksinin sigara dumanındaki toksinden farklı olduğu belirtilirken bunun nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğu anlamına gelmediği kaydedildi.

Kimyager Peyton Jacob nargilenin sigaraya alternatif olarak gençler arasında yaygınlaştığına dikkat çekerek "İlk kez su ile içilen tütün ile sigara dumanı arasında fark olduğunu açığa çıkardık. Nargilede daha çok benzen, karbonmonokside maruz kalınıyor" dedi.

Uzmanlar 13 sağlıklı kişi üzerinde bu toksinlerin etkilerini karşılaştırdı. Kişilere değişik günlerde nargile ve sigara içirildi.

Katılımcılar dört gün boyunca ya nargile ya da sigara içti. Bir hafta ya da daha fazla bir süreden sonra her katılımcı gelecek dört gün boyunca diğer ürüne yönlendirildi. Uzmanlar ortalama bir katılımcının günde üç nargile veya 11 siagara içtiğini söyledi. Uzmanlar daha sonra bu kişilerin kanındaki toksinleri ölçtü. İçme dönemlerinde nefes ve idrar testlerini yaptı.

Sonuçlar ise şaşırtıcı çıktı. Nargile içenlerde sigara içenlere göre yüzde 50 daha az nikotin çıkarken, çok yüksek miktarda kalbe zararlı olan karbonmonoksit ve lösemiye neden olan benzen çıktı.

Nefes testinde de karbonmonoksit sigara içenlere göre 2.5 kat fazla çıktı. İdrar testi sonucunda benzen nargile içenlerde sigara içenlere göre iki kat fazla çıktı. Ayrıca nargile içenlerde sinir sistemine zarar veren akrilamid, göz, gırtlak ve buruna zarar veren akrolin ve kandaki kırmızı hücrelere zarar veren naftalin gibi diğer toksinler de görüldü.

Jacob "Nargilenin sigaradan daha az zararlı olduğunu söylemek yanlış bir inanış. Araştırma gösterdi ki sigaranın alternatifi nargile olamaz" dedi. (GAZETEPORT)