Mediha OLGUN/SABAH


Türkiye son dönemde Çorum'dan gelen yaşları 12 ila 16 arasında değişen kızların, para karşılığı yaşça büyük adamlarla evlendirilmeleri haberlerini izliyor. Hamile kalan kızların hastanelere gitmesiyle ortaya çıkan olayların tamamı yargıya intikal etti. Bu kızlardan 12 yaşındaki S.A.'nın bebeği karnında ölürken, 13 yaşındaki F.Ş.'nin bebeği, 5 gün önce dünyaya geldi. 15 yaşındaki B.K. ise doğum yapacağı günü bekliyor. Çorum'da yaşanan olayları gündeme getiren 'küçük kadınlar'dan biri de Sungurlu ilçesinde 4 ineğe satıldığı iddia edilen S.A.'nın hikâyesi... Öyle ki bu hikâye Alman Der Spiegel dergisinde 'komik haber' kategorisinden duyuruldu. 12 yaşındaki S.A. babası tarafından 4 inek karşılığında önce 30 yaşındaki Kamber Bostancı'ya, ardından da 10 bin liraya 21 yaşındaki Gökhan Turkak'a satıldı. Tarafların 'ödemede' sorun yaşaması nedeniyle patlak veren olayda baba Rüştü A. ile Gökhan Turkak tutuklanırken, Kamber Bostancı hakkında tutuklama kararı çıkarıldı. Genç kız ise devlet korumasına alınarak Çorum Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne teslim edildi.

'10 YILLIK EVLİ GİBİYDİLER'
Ailesinin beyanına göre 17 yaşında olan ancak nüfusa geç kaydedildiği için 12 yaşında görüldüğü söylenen S.A., önce kemik yaşı tespiti için Çorum Devlet Hastanesi'ne, ardından da ruh ve beden sağlığının bozulup bozulmadığının anlaşılması için Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. Biz de olayı araştırmak üzere soluğu, Çorum'un Sungurlu ilçesinde aldık. Ve anladık ki neredeyse her hanede benzer bir dram yaşanıyor ilçede. İlk durak S.A.'yı kocasından kaçırdığı ve 10 bin lira ödediği ileri sürülen garson Gökhan Turkak'ın evi... Gencin babası Muttalip Turkak, S.A.'nın evinin birkaç tarla ötesinde oturuyor. Onların evi de en az S.A.'nın evi kadar bakımsız. Üstelik Muttalip Amca ağır hasta. Ameliyatla alınan beynindeki tümör yeniden ortaya çıkmış. "Gökhan çalışıp bize bakıyordu. Şimdi biz nasıl geçineceğiz!.. Ne emekliliğimiz var ne de başka geçim kaynağımız. Oğlumun da bizim de başımızı yaktılar" diye isyan ediyor ve ekliyor: "Tokullu Köyü'nde otururdu kız ve ailesi. Oğlum Gökhan'la tarlalarda oynarlardı hep. Kızın babasına vaktiyle 'Bu çocuklar birbirlerini seviyor. Dünürcü (Kızı istemeye gelenler) gelip duruyor. Sen bu kızı satacaksın, satma bize ver' dedim. Ertesi gün satmış kızı. Benim oğlumda para yok ki versin... Hem ikisi birlikte isteyerek kaçmışlar. Kaçtıktan sonra bize el ele geldiler, on senelik evli gibiydiler."

'O KADAR EDER Mİ DUL KIZ?'
Gökhan'ın annesi Zeynep Dolunay, "İyi ki geldiniz. Bunca zamandır yazıp çiziyorlar bir gelip bize sormadılar" diye söze giriyor ve başlıyor anlatmaya: "Güya 10 bine anlaşmışız. 3'ünü vermişiz 7'ini vermemişiz... Hepsi yalan. Kız gelin gittikten 4-5 ay sonra geldi geri Ankara'dan Sungurlu'ya. Babasının evindeydi bir aydır. Çocuğumun telefonunu bulmuş nereden bulmuşsa. 'Gel beni götür yoksa kendimi öldüreceğim' demiş. Oğlum da gitmiş kaçırmış kızı. Ertesi gün kızın kocası aradı. Küçük oğlumu restoranın önüne çağırdı. Onu göndermedim ben gittim. Atıştık biraz. Polise haber vermişler. Polis geldi, 'Oğlun kaçmasın ceza alır' dedi. Ben de oğlumu aradım akşam da polise kendi ellerimle teslim ettim. Kapıdan içeri el ele girdiler. Ağladı kız. '3 bin lira aracı olan 7 bin lira da babam aldı. Beni mal gibi sattılar. Ben de kaçtım' dedi. Şahitler var. O kadar parayı ne vereceğim kocaya gitmiş gelmiş dul kadına?"