Bülent AYDEMİR / ANKARA

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin 12 farklı bölgesinde “Yerel Aile Çalıştayları” düzenledi. Çalıştay sonrası “Aile Sorunlarına Bölgesel Düzeyde Bakış” başlığıyla hazırlanan raporda çarpıcı ve ilginç öneriler yer aldı. Ankara’da yapılan ve kamu kurumlarının temsilcilerinin de katıldığı sonuç çalıştayında ele alınan ve raporda yer alan tartışma yaratacak öneriler şöyle:

AİLENİN KORUNMASI KANUNU
Nikâhsız olarak birlikte yaşayan çiftler de ‘Ailenin Korunmasına Dair Yasa’ kapsamına dahil edilmeli. Nikâhsız evliliklerden doğan çocukların, resmi kayıtlara girmeme, sosyal güvenceden yoksun olma gibi sorunları var. Nikâh özendirilmeli. Boşanan kadına eski eşi tarafından şiddet uygulanması sık karşılaşılan bir durum. Kanuna konulacak açık bir hükümle, evlilik ilişkisinin herhangi bir nedenle sona ermesinden sonra da eski eşe yönelik şiddet içeren fiillerin kanun kapsamına alınması gerekir.

ÇOKEŞLİ EVLİLİK VURGUSU
Dini nikâh ile resmi nikâh algısını birleştirecek politikalar geliştirilmeli. Çokeşli evlilikten olmuş çocukların mağduriyetlerini önleyecek uygulamalara gidilmeli. Çokeşli evliliklerin azaltılmasında sosyal ve hukuki çözümler geliştirilmeli.

KADINA NAFAKAYI DEVLET ÖDESİN

NAFAKA GARANTİSİ: Ödenmemiş nafaka için icra takibi yerine eşi borçlandırıp devlet nafakayı karşılamalı.

KADINA DESTEK:
Boşanmış kadınların istihdam ve girişimciliği açısından pozitif ayrımcılık uygulamalarının geliştirilmesi gerekir.

MAAŞIN BİR KISMI EŞE:
Çalışan eşin maaşının belli bir oranda çalışmayan eşe verilmesine yönelik bir düzenleme yapılabilir. Mal ortaklığı rejimi gibi bir uygulama evli kadınların mağduriyetini önleyebilir.

CİNSEL İLİŞKİDE YAŞ SINIRI...

15 YAŞ SINIRI: Evlenme yaşında mevcut düzenleme korunmalı. Rıza ile cinsel ilişkinin suç olmaması konusunda 15 olan yaş sınırı yükseltilmeli. Taciz konusunda ciddi cezalar verilmesi gerekir.
İLKOKULA CİNSELLİK DERSİ: Cinsel sorun aile eğitimi programlarına alınsın, ilköğretim 8. sınıf müfredatına konulsun.
SANAL CİNSELLİK: İnternet kafelerdeki denetimsiz kullanım sınırlanmalı ve sanal cinsellik için tedbir artırılmalı.

ÇOCUĞU ÇALIŞTIRAN AİLEYE CEZA

EĞİTİME SIKI TAKİP: Çocuk çalıştıran ailelere ciddi cezalar, yaptırımlar uygulanmalı. Eğitimi daha sıkı takibe alınmalı.

KIZ ÇOCUKLARI:
Özellikle göçle gelen ailelerin kız çocukları, 15-16 yaşında evlendiriliyor ve çocuk yaşta çocuk sahibi oluyorlar. Mahalle düzeyinde Aile Danışma Merkezleri ve Toplum Merkezleri açılmalı.

KADIN DİN GÖREVLİSİ:
Dinin doğru şekilde anlatılması için kadın din görevlilerinin sayısının artırılmasına ihtiyaç var.




Habertürk