Ebru TOKTAR ÇEKİÇ

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 2012’de çıkarılan 6284 sayılı yasanın ilk kez yabancı uyruklu bir kadına uygulandığını ve koruma altında alındığını duyurdu.  Koruma altına alınan kadının Azerbaycan’da 4 ay önce evlenen 20 yaşında Azeri genç bir kadın, eşinin Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı Türkiye Şube’sinde çalışan Azeri avukat olduğu öğrenildi.

4 AY BOYUNCA EŞİNDEN DAYAK YEDİ

Kadının evlendiği günden beri 4 ay boyunca eşinden dayak yediğini belirterek, şahsen Aile Bakanlığı’na başvurduğu, bakanlığın Hukuk Müşavirliği’nin anında müdahale ederek, mahkeme kararıyla Azeri kocayı 4 ay süreyle evden uzaklaştırdığı ifade edildi. Edinilen bilgiye göre Azeri eş, mahkeme kararına uymazsa, “zorlama hapsine tabi tutulacağı” ihtarını da aldı.

BAKAN ŞAHİN TWITTER'DAN AÇIKLAMA YAPTI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, twitter hesabından yaptığı açıklamada, eşinden dayak yiyen bir yabancı kadının da ilk kez koruma altına alındığını duyurdu. Kadına yönelik şiddetle mücadele için çıkarılan 6284 sayılı yasaya ilişkin her türlü başvuruyu dikkate aldıklarını kaydeden Şahin, “Yasa sayesinde şimdiye kadar Türkiye'de olmayan uygulamalar devreye girdi. Geçenlerde gelen bir duyumla bu yasayı ilk kez yabancı bir çift için uyguladık” dedi.

Şahin, Ankara'da yaşayan yabancı uyruklu bir kadın, eşinden sürekli şiddet gördüğünü söyleyince bakanlığındaki Hukuk Müşavirliği’nin devreye girdiğini açıkladı.

20 YAŞINDAKİ GENÇ KADININ DRAMI

 Edinilen bilgiye göre Azeri çift, 4 ay önce Azerbaycan’da evlendi. Bakü Tiflis Ceyhan Boru Hattı’nın Türkiye Şubesi’nde avukat olarak görevlendirilen damat, 20 yaşındaki genç eşini de Ankara’ya getirdi. Ancak evlendiği günden beri şiddet gördüğünü söyleyen genç kadın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvurarak, yaşadığı sıkıntıyı anlattı. “Ne yapabilirim” diyen genç kadın, bakanlığın Hukuk Müşavirliği uzmanlarının devreye girmesi üzerine Ankara 4. Aile Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.

4 AY EVDEN UZAKLAŞTIRMA CEZASI

Mahkeme, Azeri kocaya 4 ay boyunca evden uzaklaştırma cezası verirken, eve 1 kilometre yaklaşmaması, bu süre boyunca genç kadına nafaka ödemesi, şiddet içeren davranışlarda bulunmaması, kadının eşyalarına zarar vermemesi, silahı varsa zabıtaya teslim etmesi, iletişim araçlarıyla rahatsız etmemesi, alkol kullanarak kadına yaklaşmaması yönünde tedbirler aldı. Azeri kocanın bu yasaklara uymaması halinde “zorlama hapsine tabi tutulacağı” uyarısını da yapan mahkeme, genç kadını korumaya aldı.

Ancak Azeri genç kadının, yaşadığı psikolojik sıkıntı nedeniyle ailesinin yanına Bakü’ye gittiği öğrenildi.