Kenya'da yakalanan Abdullah Öcalan’ı 16 Şubat 1999’da Türkiye’ye getiren uçakta, “Memlekete hoş geldin” diyen sesin sahibi emekli Albay Abdullah Soyluoğlu, 65 yaşında yaşamını yitirdi ve köyünde düzenlenen sade bir törenle toprağa verildi. Habertürk'ün haberine göre, Öcalan’ı Kenya’da yakalayarak Türkiye’ye getiren asker ve istihbaratçılardan oluşan ekip, uçak içinde çekilen fotoğraflara, yüzleri kar maskeli olarak yansımıştı. Uçakta çekilen videoda ise ekipte yer alan bir görevlinin, “Abdullah Öcalan... Memlekete hoş geldin” dediği duyulmuştu.

Öcalan’ı getiren görevliler dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Çankaya Köşkü’nde kabul edilerek ödüllendirilmiş ancak kimlikleri açıklanmamıştı. Demirel, ekipteki görevlilere, “Çok gizli bir görevi başarıyla ifa ettiniz. Sizlerle hatıra fotoğrafı çektiremiyorum çünkü şartlar bundan sonra da gizliliğin korunmasını gerektiriyor” demişti.


GİZEMLİ SES’ İDDİALARI

Öcalan’a seslenen kişinin kimliği iddialara konu olmuş, eski Özel Kuvvetler Komutanı Engin Alan ile Ergenekon sanıklarından Levent Göktaş’ın isimleri ortaya atılmıştı. Gazeteci Necdet Pekmezci, “Memlekete Hoşgeldin Abdullah Öcalan” isimli kitabında bu sözün sahibinin ekibin komutanı ‘Abdullah’ isimli emekli bir albay olduğunu yazmıştı. Pekmezci kitabında, Abdullah Albay’ın Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda uzun yıllar görev almasının ardından, Kontr-Terör Daire Başkanı Mehmet Eymür tarafından MİT’e alındığını belirtmişti.




KÖYÜNDE SADE TÖREN

Kara Harp Okulu’ndan 1970 yılında mezun olan Albay Soyluoğlu, uzun yıllar komando subayı olarak görev yaptı. Özel Kuvvetler Komutanlığı ve MİT’te görev aldı. İstanbul’da rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 23 Kasım’da yaşamını yitiren Soyluoğlu, memleketi Konya’nın Seydişehir İlçesi Gökhüyük Köyü’nde düzenlenen törenle toprağa verildi. Soyluoğlu’nun Öcalan’ı getiren ekipte yer aldığı kamuoyunca bilinmediğinden, cenaze töreni de çok sade oldu. Anadolu Ajansı, cenaze haberini şu cümlelerle servise koydu: “İstanbul’da hayatını kaybeden emekli Piyade Komando Albay Abdullah Soyluoğlu, Seydişehir’de askeri törenle toprağa verildi. Törene, Kaymakam Tuncay Sonel, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Mehmet Oyanık, Konya’dan gelen askeri tören birliği, merhum albayın silah arkadaşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Albay Soyluoğlu 1970 yılında Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. Piyade komando subayı olarak Silahlı Kuvvetler’in çeşitli kademelerinde bölük, takım, tabur komutanlıkları yaptı. Piyade Okulu’nda uzun süre tabur komutanlığı ve öğretmenlik görevinde bulundu. Devletin yurt içi ve dışı özel görevlerinde yer aldı. Albay rütbesiyle emekli oldu.”