Geçen hafta 19 Mayıs tatilinde düzenledikleri içkili Boğaz turunda bazı lise öğrencilerinin komaya girmesi, çocuk ve gençlere alkol satışı yasağının denetiminde yaşanan çarpıklıkları ortaya çıkardı. Mevzuat gereği karalarda 24 yaş altındaki kişilere alkollü içki satışı yasak. Bu kapsamda içkili eğlence mekanları ve alkol satış noktaları sıkı şekilde denetleniyor. Ancak denizlerde yasağın sorumlusu da, muhatabı da belli değil. Tekne, yat ya da gemilerde düzenlenen içkili toplantıları denetleyecek bir kamu kurumu bulunmuyor. Bu sebeple öğrenciler, eğlence adı altında tekne kiralayarak denizde serbestçe içki içebiliyor.

19 Mayıs tatilinde yaşanan ve Zaman'ın birinci sayfasından duyurduğu olayda da Facebook aracılığıyla haberleşen çeşitli okullardan 100'ü aşkın lise öğrencisi, Boğaz'da içkili tekne partisi düzenlemişti. Partide, bazı öğrenciler sarhoş olup birbirleriyle kavgaya tutuşurken, alkol komasına giren bir genç ise hastaneye kaldırılmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı, olayla ilgili soruşturma başlattı. Yapılan incelemede, ailelerin çoğunluğunun, çocuklarının bu partiye katılacağından haberinin olmadığı öğrenilmişti.

Sahil Güvenlik yetkilileri, gençlere içki yasağına ilişkin, "Biz denizlerde meydana gelen kaçakçılıktan sorumluyuz." derken, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ise, "Biz arama ve kurtarma ile yetkiliyiz." bilgisini verdi. Çevre Zabıtası 'tüm sorumluluklarının denizlerdeki kirlilik' olduğunu ifade ederken, Deniz Polisi, "Bizim yetki sahamız deniz üzerinde meydana gelen her türlü adli olayları aydınlatmakla sınırlı." açıklamasını yaptı. Zaman muhabirleri, konuya ilişkin bilgi almak için aradıkları İstanbul Valiliği yetkililerine de ulaşamadı. Akıllarda ise, "Deniz üzerinde 18 yaş altı gençlerin düzenlediği alkollü tekne partilerini kim denetleyecek?" sorusu kaldı.

İstanbul Valiliği'nin Boğaz'daki teknelerin ruhsatlandırılması ve işletilmesi ile ilgili yayımladığı genelgede kurum ve kuruluşlara düşen görevler ayrıntılı olarak sıralanıyor. İçkili veya içkisiz yüzer lokanta, yüzer otel, eğlence yeri, yolcu hatları, turistik gezi ve ulaşım gibi amaçlarla kullanılan tekneleri kapsayan genelgede deniz taşıtlarında düzenlenen etkinliklere yönelik denetim yapacak herhangi bir kurumun yer almaması dikkat çekiyor. Genelgeye göre valilik, söz konusu taşıtlara işletme izni belgesi verilmesinden sorumlu. Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü ise teknelerin denize elverişlilik belgesinin verilmesi ve ruhsat belgesi için gerekli evraklar gibi işlemleri takip etmekle mükellef. İl Sağlık Müdürlüğü ise teknelerde teknik, hijyenik ve sıhhi şartların temininin sağlanmasıyla ilgileniyor.(Zaman)