ANKARA - Okullar bugün öğretmen açığı, kalabalık sınıflar, düşük okullaşma oranı gibi kemikleşmiş sorunların yanı sıra BDP’nin ‘bir haftalık boykot’ çağrısı nedeniyle sancılı bir açılışa hazırlanıyor.

Devletin zirvesindeki isimler, bu yıl ilk kez eğitim yılı açılış mesajlarına eğitimin sorunlarıyla birlikte BDP’nin boykot çağrısını da dahil etti. BDP’nin boykot kararına, “Çocuklar üzerinden siyaset yapmayın” çağrısıyla tepki geldi. BDP ise ”Boykottan vazgeçin” çağrılarını dikkate almıyor.

RAKAMLAR DA SANCILI
Yeni eğitim yılında, yaklaşık 16 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen ders başı yapacak. Bu yıl, okul öncesi eğitim 57 ilde yaygınlaştırılacak, 2 bin 176 resmi ve özel anaokulunda, 1 milyon 100 bin çocuk anasınıfına başlayacak. Geçen hafta okula alışmaları için ‘uyum programına’ alınan mini mini birlerin sayısı da bu yıl 1 milyon 226 bin oldu.

Türkiye’de 33 bin 310 ilköğretim okulunda 10 milyon 916 bin çocuk okuyor, 428 bin öğretmen görev yapıyor. Genel ortaöğretimde ise 4 bin 67 genel lisede 2 milyon 420 bin öğrenci öğrenim görüyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 846 lisede 1 milyon 819 bin öğrenci okuyor.

HAKKÂRİ VE AĞRI SONDA
Eğitim Sen’in raporuna göre en düşük okullaşma oranı Hakkâri’de. Hakkâri’yi Ağrı, Şırnak ve Batman izliyor. Okulöncesi eğitimde Türkiye genelinde okullaşma oranı yüzde 39 iken Hakkâri’de yüzde 14, Ağrı’da yüzde 15, Şırnak’ta yüzde 24...

Türkiye genelinde ilköğretimde okullaşma oranı yüzde 98 iken; Hakkâri’de yüzde 85, Bitlis ve Muş’ta yüzde 87, Yozgat ve Van’da yüzde 88, Bingöl’de yüzde 91, Ağrı’da ise yüzde 93.
Ortaöğretim okullaşma oranının en düşük olduğu il ise Ağrı. Türkiye genelinde ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 65 iken; Ağrı’da yüzde 22, Hakkâri’de yüzde 41 olarak saptandı.

BİR ÖĞRETMEN 44 ÖĞRENCİ
İlköğretimde derslik başına 32, öğretmen başına 22 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 33, öğretmen başına 18 öğrenci düşüyor. Öğretmen başına düşen öğrenci sayısının en fazla olduğu bölge Güneydoğu. Bölgede ilköğretimde derslik başına 44, öğretmen başına 28 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 44, öğretmen başına 25 öğrenci düşüyor.

Benzer durum İstanbul için de geçerli. İstanbul’da ilköğretimde derslik başına 46, öğretmen başına 28 öğrenci; ortaöğretimde derslik başına 40, öğretmen başına 21 öğrenci düşüyor.

ERMENİCE KİTAPLAR HAZIR
Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilere değeri 317 milyon lirayı bulan toplam 193 milyon 925 bin ücretsiz ders kitabı dağıtacak. Bu eğitim-öğretim yılında Ermeni okullarında okuyan öğrenciler de Ermenice hazırlanan 24 bin ders kitabını ücretsiz alacak. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, 540 liralık öğretmenlere hazırlık ödeneği bugün ödenmeye başlanacak.

KIZLARA LİSE YOLU AÇILDI
Bu yıl ortaöğretimde de bazı yenilikler var. Başta özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine ortaöğretimin de dahil edilmesi geliyor. Başta kızlar olmak üzere liselerde okumak isteyen 50 bin öğrenci taşımalıdan yararlanacak.

EN AZ 70 BİN ÖĞRETMEN EKSİK
KPSS’de soruların sızması nedeniyle Bakanlığın, 31 Ağustos’ta atama yapmaya hazırlandığı 30 bin öğretmenle birlikte, eğitimdeki açık daha da büyüdü. Önceki yıl emekli olan yaklaşık 15 bin öğretmen de dikkate alınınca, zaten yetersiz olan öğretmen sayısı iyice geride kaldı.

Bakanlığa göre 70 bin, eğitim sendikalarına göre ise 300 bin civarında olan açığın kapatılması için ücretli öğretmen uygulamasına gidildi. Ancak bu uygulama, ders karşılığı az ücret ödenmesi ve diğer sosyal haklardan faydalanılamaması nedeniyle eleştiri konusu.
(Radikal)