var PartnerId = returnAdCode('2195'); var AdContainerIds ='divAdnetKeyword';
BEDK’nın kamuoyuyla yeni paylaştığı 2007 tarihli kararına göre, bir Uzman Jandarma Okulu öğrencisi, Jandarma Genel Komutanlığı’na başvurarak, okuluyla ilişiğinin kesilmesine gerekçe gösterilen olumsuz güvenlik soruşturması dosyasını görmek istedi. Komutanlık, bilgi ve belgeleri isteyen öğrenciye, istediği dosyayı, “Devletin emniyetine zarar verecek nitelikte” olduğu değerlendirilen bilgileri “karartarak” gönderdi. Öğrenci de avukatı aracılığıyla, komutanlığın bu işlemine karşı
BEDK’ya başvurdu.

Öğrencinin dosyasını komutanlıktan isteyen BEDK, “İtiraza konu bilgilerin Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nda yer alan istisnalar kapsamında kabul edilebilmesine olanak bulunmadığı” sonucuna vardı. Kurul, kanunun 5’inci maddesindeki, “Kurum ve kuruluşlar, bu konunda yer alan istisnalar dışındaki her türlü bilgi ve belgeyi başvuranların yararlanmasına sunmak ve bilgi edinme başvurularını etkin ve süratli ve doğru sonuçlandırmak üzere gerekli idari ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler” hükmünü anımsattı. Kurul, istenen bilgi ve belgelerin “karartma” yapılmaksızın başvuru sahibi öğrencinin erişimine açılmasına oy birliği ile karar verdi.

Daha önce de açıldı

Bilgi Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu, daha önce de güvenlik soruşturması dosyalarını erişime açan bir karara imza attı. Karar, Deniz Lisesi ve Jandarma Astsubay Meslek Yüksek Okulu’ndan, güvenlik soruşturması sonucunda kayıtları silinen iki askeri öğrencinin başvurusu üzerine alındı. Kurul, bilgi edinme yasasının, “Sivil ve askeri istihbarat birimlerinin görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır. Ancak, bu bilgi ve belgeler kişilerin çalışma hayatını ve meslek onurunu etkileyecek nitelikte ise istihbarata ilişkin bilgi ve belgeler bilgi edinme hakkı kapsamı içindedir” şeklindeki 18’inci maddesini anımsattı. Kurul bu hükme dayanarak, öğrencilerin okullarıyla ilişiklerinin kesilmesine neden olan bilgi ve belgelerin onaylı birer örneğinin kendilerine verilmesini istedi.

HÜRRİYET