Lütfi ERDOĞAN 

Diyarbakır'da, otizm teşhisi konulan 4 yaşındaki S.A.'yı hiçbir anaokulu kabul etmedi. Rehberlik Araştırma Merkezi, S.A.'ya okul öncesi kaynaştırma eğitimi raporu verdi. Baba, 3 okulu tek tek gezdi. Öğrenciyi, yaşıtları olmadığı için ve tuvalet eğitimi almadığı için hiçbir okul kabul etmedi. Kadın, Çocuk ve Engelli Hakları Ombudsmanı Serpil Çakın, ilçe milli eğitim müdürlüğüyle görüştü. Görüşmeler sonucunda çocuğun okula kaydı yapıldı.

YÜZDE 40 OTİZM TEŞHİSİ 

Diyarbakır Kayapınar Rehberlik Araştırma Merkezi, yüzde 40 otizm teşhisi konulan S.A.'ya okul öncesi "Kaynaştırma eğitimi alabilir" raporu verdi. Raporun ardından baba M.İ.A. çocuğunu evine yakın okul olan Ayşe Numan İlköğretim Okulu'na götürdü. Ancak okul kayıt yapmadı. Daha sonra anaokuluna giden baba M.İ.A. yine ret cevabı aldı. Okulda, yaşıtlarının bulunmaması gerekçe gösterildi. Baba durumu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne iletti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü babayı, Huzurevleri Anaokulu'na yönlendirdi. Son olarak Huzurevleri Anaokulu'na giden babaya, "Çocuğun tuvalet eğitimi olmadığından kaydını yapamayız. Tuvalet eğitimi olursa kayıt yapabiliriz" cevabı verildi. Baba M.İ.A. bütün çabalarına rağmen oğlu S.A.'nın herhangi bir okula kaydının yapılmaması üzerine soluğu Kamu Denetçiliği Kurumu'nda aldı. 

KAYIT SONUNDA YAPILDI 

Kadın, Çocuk ve Engelli Hakları Ombudsmanı Serpil Çakın, şikayetin kendisine ulaşmasının ardından mağduriyetin sona erdirilmesi için Diyarbakır Rehberlik Araştırma Merkezi ve Kayapınar Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüştü. S.A'nın kaydı anaokuluna yapıldı.

'OKUL MÜDÜRLERİYLE SIKINTILAR YAŞADIK' 

Baba yaşadıklarını şöyle anlattı: "Okul müdürleri ile sıkıntılar yaşadık. Çocuğumu okula almak istemediler. Benim çocuğum gibi onlarca çocuk var. İnsanlar şikayet etmekten vazgeçiyor. Benim çocuğuma 3 yaşında otizm teşhisi konuldu. Teşhiste otizm derecesi en eğitilebilir ve sosyalleştirilebilir olarak tanımlandı. Çocuğum son derece uyumlu bir şekilde birçok davranışı sergiliyor. Kendi yaşıtlarına göre eksik olan davranışları şimdi yapabiliyor. Tuvalet eğitimini de aldı. Özellikle erken teşhis edilen çocuklara anaokuluna giderken destek verilmelidir. Kendi yaş grubuyla eğitim almasını istiyorduk. Bu çocuklarla ilgili kapsamlı bir çalışma bulunmuyor. Bu çocukların tek tedavisi sosyalleşme ve kaynaşmadır."