Bodrum ile Didim’de denize girilen plajlarda zıpkınla balık avlanmasından rahatsız olan bazı kişiler, jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerini arayıp, şikayetçi oldu. Gelen şikayetler üzerine Bodrum ve Didim’deki plajlarda, geçen hafta başından bu yana jandarma karadan, Sahil Güvenlik ise denizden denetimler yaptı. Denetimlerde, şamandıralarla çevrilen plajlarda zıpkınla balık avlayanlar uyarıldı. Uyarıya aldırış etmedikleri ileri sürülen Bodrum’da 4, Didim’de ise 2 kişiye, Su Ürünleri Kanunu’na Muhalefet ve Kabahatlar Kanunu’na muhalefet suçlarından toplam 783’er lira ceza kesilip, zıpkınlarına el konuldu.

FACİAYA DAVETİYE ÇIKARTIYORLAR

Bodrum Su Sporları ve Cankurtarma Derneği Başkanı Arif Yılmaz, zıpkınla balık avcılığının yasalarla belirlenmiş durumda olduğunu belirterek, "Kaldı ki turizm yoğunluklu bölgelerde su sporları, dalış sporları ve yüzme alanları parkurlarla belirlenmiştir. Ayrıca farklı su sporlar ile tatilcilerin denize girdiği alanlar birbirinden ayrılıp, uyarı levhaları konulmuştur. Bununla birlikte insanların yaralanmasını ve ölümcül kazalara sebebiyet vermemek için uyarılar da yapılmakta. Tüm bu tedbirler sayesinde 3-4 milyon kişinin aynı anda tatil yaptığı bölgede deniz kazaları en az seviyeye, yok denilecek orana indirilmiş durumda. Buna rağmen elinde 1.5 metrelik çelik zıpkın ile öldürücü olabilecek bir şekilde halkın arasına girip avlanmak tamamen bir sorumsuzluk örneği, faciaya davetiye çıkarmakta. Duyarlı vatandaşlarımızdan, plajlarda halkın arasında zıpkınla avlananların güvenlik güçlerine ihbar etmelerini istiyoruz" dedi.

Torba Koyu’nda koyunda zıpkınla avlanırken yakalanan ve 783 lira para cezasına çarptırılan A.D. ise ceza kesilmesine anlam veremediğini söyledi. A.D., yıllardır zıpkınla avlandığını belirterek, "Burada balık çok diye gelmiştik. Ancak ceza yedik. Zıpkınla avlanırken, balıkla insanı ayırt edebiliriz herhalde" diye konuştu.


Yaşar ANTER/ BODRUM (Muğla) (DHA)