Safile Usul-Gazeteport

“Türkiye’nin Gündemini Belirleme Araştırması” başlığını taşıyan ve Türkiye’yi temsilen 26 ilde (İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Kocaeli, İzmir, Aydın, Manisa, Tekirdağ, Balıkesir, Adana, Antalya, Hatay, Zonguldak, Samsun, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Trabzon, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Van, Erzurum ve Ağrı) gerçekleştirilen kamuoyu araştırmasına göre, Türk Halkı ülkenin en büyük sorununu “İşsizlik” olarak görüyor.


İŞSİZLİĞİN BAŞ SORUMLUSU HÜKÜMET
Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Banu Baybars Hawks tarafından yürütülen araştırmada ayrıca Türk halkının gelecek 10 yıl içinde Türkiye’nin en büyük sorununun yine “İşsizlik” olacağını düşündüğünü gösterdi. Halk, işsizliğin baş sorumlusunu “Hükümet” olarak görürken, bu sorunu yine “Hükümet” in çözebileceğine inanmakta.


TERÖR DE HALKI KORKUTUYOR
Yapılan araştırmada işsizliği, hem kısa hem de uzun dönemdeki beklentiler açısından “Ekonomik Kriz” ve “Terör” takip ediyor. İşsizlik gibi, ekonomik krizin sorumlusu ve çözüm adresinin de halk tarafından yine “hükümet” olarak düşünüldüğü ortaya çıktı. 


TERÖRLE MÜCADELE ORDUYA VERİLSİN
Halk tarafından, terörün baş sorumlusu olarak ise “Dış Güçler” gösterilmekte ve terörle mücadele görevini “Ordu”nun üstlenmesi gerektiğine inanılıyor.

HÜKÜMET ERGENEKON’DA OLUMSUZ
Siyasi gündem ile ilgili pekçok önemli konunun sorgulandığı araştırmada, halk hükümetin “Ergenekon Örgütü” ile ilgili tutumunu olumsuz değerlendirirken, “Balyoz Darbe Planı”nın da varlığına inanmadığını belirtmiştir. Diğer taraftan, “Ergenekon Operasyonu” ve “Balyoz Darbe Planı”nın, halkın orduya bakışını olumsuz etkilediği sonucu çıktı.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK YOK
İrtica, Yargı Sistemi ve Başkanlık Sistemi konularında da nabızları yoklanan kamuoyu; Türkiye’de irtica sorunu olduğunu düşünmediğini, yargı sorunu olduğunu düşündüğünü ve Başkanlık sistemini de desteklemediğini belirtti.

KURUMLARA GÜVEN
Hükümet, muhalefet ve diğer devlet kurumlarına olan güven durumlarının da sorgulandığı araştırmada, AK Parti hükümetine duyulan güvenin %44, ana muhalefete duyulan güvenin ise %30,5 olduğu ortaya çıktı. Halkın en güvendiği üç kurum olarak da; birinci sırada %82,3 ile “ordu”, ikinci sırada %76,1 ile “polis/kolluk güçleri”, üçüncü sırada ise %69 ile “yargı” yer aldı.