2 yıldır vergi borcu gerekçesiyle yurtdışına çıkamayan Şenyıldız, internet üzerinden iş yapmak zorunda kaldığı Çinli işadamlarını artık görebilecek. Şenyıldız'la aynı mağduriyeti yaşayan 528 işadamına müjdeli haberi referandumun ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay verdi; mahkeme kararı olmaksızın yurtdışına gidemeyenlerle ilgili yasağın kalktığını duyurdu. Şenyıldız'ın mağduriyeti ise askere gittiği dönemde başlamış. Sürücü kursları ile ilgili yasal düzenleme sırasında mahkemeye başvurup vergi cezasından kurtulabilecekken, askerde olduğu için 30 günlük yasal itiraz süresini geçirmiş. Ortaya çıkan 300 bin liralık vergi borcundan 16 Ağustos 2008'de bir iş gezisi için Çin'e gitmek üzere havalimanına geldiğinde haberi olmuş. Polisin uyarısı üzerine adeta yıkılmış: "Yurtdışına çıkışınız yasak."

Şaşkınlık ve üzüntü içerisinde havalimanından geri döner. Sonrasında Çin'de hiç tanımadığı insanlarla internet üzerinden iş yapmaya başlar. Fakat sıkıntısı yakında bitiyor. Özel olarak Çin'e giderek iş yaptığı insanları yakından tanıyacak ve yeni iş imkânları araştırabilecek. Çünkü 12 Eylül'deki anayasa değişikliği referandumuyla birlikte yurtdışı yasağı kalktı. Referandumun ilk somut sonucu da bu oldu. Bundan böyle işadamlarına yurtdışı yasağı için mahkeme kararı şart olacak. Şenyıldız ve diğer işadamları, "Prangalarımızdan kurtulduk. Elimiz kolumuz bağlıydı. Artık rahatça yatırım yapıp borçlarımızı ödeyebileceğiz." diyor.

Ahmet Şenyıldız, yıllar önce sürücü kursları ile ilgili yasal bir düzenleme esnasında askerde olduğu için işlerini takip edemez. O zaman bütün sürücü kursları mahkemeye itirazda bulunurken kendisi 30 günlük yasal süre içerisinde itirazını yapamadığı için 300 bin TL'nin üzerinde bir vergi borcunun altına girer. Ardından yaşadığı maddi sıkıntı, 2008 yılında yurtdışı yasağı olarak da karşısına çıkar. Çin'den, araçlara özel GPS DVD oynatıcısı getirmektedir. Oradaki firma kendisine distribütörlük teklifinde bulunur. Fakat vergi borçları nedeniyle yurtdışına çıkamadığı için bazı pürüzler yaşanır. Önce ortağı Çin'e giderek anlaşmayı imzalar. Sonra belge Türkiye'ye gönderilir ve kendisi imzalar. Ardından sözleşme tekrar Çin'e yollanır. Ticareti de internet üzerinden yaparlar. Şenyıldız, "Oturup çay içmeden, yüz yüze gelmeden alışveriş yapmak çok zor. Aldığım malı belki daha da indirimli alacağım, belki yeni pazar ortamı bulacağım. Fakat hiçbirini yapamıyorum." diye dert yanıyor. Referandumda 'evet' oyu kullandığını dile getiren işadamı, "Artık rahatça yurtdışına çıkabileceğim. İlk işim Çin'e gidip iş yaptığım insanlarla tanışmak." diyor. Şenyıldız, anayasa değişikliğinin kendisi gibi birçok işadamını büyük bir yükten kurtardığına dikkat çekiyor.

Onlardan bir diğeri de Oruç Aküzüm. Onun hikâyesi de ilginç. 2006 yılında Babaeski'de ihracat yapan bir gıda firmasında müdür olarak görev yapan Aküzüm, bir ay gibi kısa bir süre çalıştıktan sonra işten ayrılır. Kendi inşaat firmasını kurar. İşlerini büyütüp yurtdışıyla bağlantılar kurar. Fakat bu esnada eline bir tebligat ulaşır. 110 bin TL vergi borcu vardır. Bu borç, müdürlük yaptığı eski firmaya aittir. Buna itiraz eder ve dava açar. Fakat dava devam ederken 2008 yılında bütün mal varlığına tedbir konulur. Arabasını satmasına ve banka hesaplarına tedbir konulmasına rağmen borcu ödeyemez. İnşaat işi bağlantıları kurduğu Irak'a da bu yüzden çıkamaz. "Bana ait olmayan ve faiziyle birlikte 160 bin lirayı bulan vergi borcum var. Irak'ta kaçırdığım işler nedeniyle de kaybım milyon dolarları buluyor." diyen işadamının imdadına referandum yetişmiş. Memnuniyetini, "İki senedir elim kolum bağlıydı, yurtdışına çıkamıyordum. Şimdi en kısa zamanda Irak'la iş görüşmelerine başlayacağım." diye ifade ediyor.  (Zaman)