Birçok ilde birbirinden bağımsız inisiyatif alan gönüllü kuruluşlar, sanal âlemde sesini duyurmaya çalışırken, bazıları da meydanlara inmeye hazırlanıyor. İnternette bir araya gelen 5 binden fazla kişi, İstanbul'da 'Türkiye Evet Diyor' platformu kurdu. Katılımcılar, yere uzanarak 'evet' yazan figürler oluşturmak gibi referanduma renk katacak etkinlikler de düzenleyecek. Kampanyada ev hanımları da görev alıyor.

Gönüllü olarak harekete geçen kuruluşlar, "Siyasi fikrimiz ayrı olabilir, ama referandumda tavrımız aynı." diyor.

İnternette bir araya gelen 5 binden fazla kişi, reform paketine destek amacıyla ülkenin çeşitli yerlerinde etkinlikler düzenliyor. Darbe anayasasının değişmesi için toplumsal bilinci artırmayı amaçlayan grup, İstanbul'da 'Türkiye Evet Diyor' platformunu kurdu. Platform katılımcıları, ilginç kampanyalarıyla referandum sürecine renk katmayı hedefliyor. Arkadaşlarıyla yere uzanarak çeşitli figürlerle 'evet' oluşturan öğrenciler, mercimek ve fasulyelerden 'evet' yazan ev hanımları gibi toplumun pek çok kesimi kampanyada görev alıyor. Kampanya, dünyanın farklı yerlerinden ve toplumun farklı kesimlerinden yazar, insan hakları savunucusu ve aktivistin ilgi çekici 'evet' fotoğraflarını paylaşmasıyla oluşuyor. Sanal ortamda bir araya gelen aktivistler, bir web sitesi ve Facebook sayfası üzerinden iletişime geçiyor. Sürekli olarak üyelerinin farklı ve yaratıcı 'evet' pankartlarıyla güncellenen site, canlı ve interaktif bir referandum süreci hedefliyor. Pakete destek verenler, 'evet' demekle kalmıyor, aynı zamanda bunu değişik fikirlerle fotoğraflayarak diğer üyelerle paylaşıyor.

'Türkiye Evet Diyor' Platformu sözcüsü reklamcı Ebu Bekir Kalkan, referandumun, içinde bulunulan özel dönem içerisinde 'asla sadece bir referandum olmadığı'nı düşünüyor. Türkiye'nin mesafe alması için, siyasi görüş ve kimliklerin ötesinde, herkesin kendi etki alanı içerisinde sorumluluğu paylaşması gerektiğini vurguluyor. Platformun tartışmaların, görüş ayrılıklarının havada uçuştuğu bir ortamda renkli, akılda kalıcı bir ses oluşturabilmek için kurulduğunu dile getiren Kalkan, daha özgürlükçü ve demokratik bir Türkiye için herkesin sorumluluk alması gerektiğini dile getiriyor. Platformun sitesi, yurtdışından 'evet' gönderen gurbetçilerden arkadaş grubuyla poz veren genç 'evetçiler'e, akademisyenlerden gazetecilere, yani 7'den 70'e sivil, demokrat, vesayet karşıtı herkesi bir şekilde 'evet'lerini ifade etmeye çağırıyor.


Bunun gibi İstanbul dışında kampanya düzenleyen başka platformlar da var.

Yozgat merkezli Bozok Sivil İnisiyatif Platformu da referandum sürecine destek veren örgütlerden. Platformun sözcüsü Nesimi Gözübüyük, referanduma iki aydan az bir süre kala halka Anayasa'da yapılacak değişikliği anlatacaklarını ve tüm mesailerini bu çalışmaya harcayacaklarını söylüyor. Gözübüyük, hiçbir siyasi partinin güdümünde olmadıklarını vurgulayarak, "Siyasi seçimlerde farklı partilere oy kullanan arkadaşlarımız referandumda evet diyecekler." şeklinde konuşuyor.

Yozgat'ta faaliyet gösteren farklı görüşlerdeki sivil örgütlerin temsilcilerinin bir araya gelerek oluşturdukları Bozok Sivil İnisiyatif Platformu'nun 53 aktif üyesi var. Gözübüyük, Türkiye demokrasisi için dönüm noktası olacağını düşündükleri referandum konusunda ortak karar aldıklarını ve 'evet' için çalışacaklarını bildiriyor. İnternette bloklar oluşturduklarını ve "Referandumda neden evet diyeceğiz?" yazılı bildiriler dağıtacaklarını söylüyor. Üniversite yıllarında Ülkü Ocakları yönetiminde bulunan, Nizam-ı Alem Ocakları'nın da kurucuları arasında yer alan Nesimi Gözübüyük, ideolojik ve siyasi saplantılar nedeniyle rahmetli Turgut Özal'ın reformlarına karşı çıktıklarını, aynı hataya tekrar düşmeyeceklerini ifade ediyor. Zaman