Sanayi Bakanlığı, reklam ve ilanlarda tüketiciyi yanıltan 'dipnot ve alt yazı' kurnazlığına neşter vuruyor. Bakanlık, tüketicileri yanıltmaya ve aldatmaya yönelik reklamların önüne geçmek için yeni bir tebliğ hazırladı. Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlık'a gönderilen yeni tebliğ ile ilan ve reklamlardaki alt yazıların reklam boyutunda olması şartı getiriliyor. Ayrıca dipnot ve alt yazılar, anlaşılır bir şekilde reklam ana metninin içinde de olacak. Böylece tüketici, karar vermekte yardımcı olan bilgileri kaçırmayacak. Bu yazılar artık tüketicinin göreceği bir şekilde, büyük puntolarla gösterilmek zorunda olacak. İlanlardaki dipnotlarda kullanılan yazı boyutu, en az 'Arial 8 punto' olacak.

Yeni düzenleme ile ilgili Zaman'a bilgi veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, düzenleme ile ticari reklam ve ilanlarda tüketiciyi yanıltmaya ve aldatmaya yönelik uygulamalara son vermeyi amaçladıklarını söyledi. Ergün, "Tüketicinin ekonomik çıkarını ve satın alma kararlarını olumsuz bir şekilde etkileyecek nitelikteki bilgiler de artık açık ve anlaşılır şekilde reklamın içinde yer alacak. Yani tüketicinin karar alması için önemli olan bilgiler artık alt yazıyla ve dipnotta değil ana reklam içerisinde yer almak zorunda olacak. Okumakta veya görmekte bile zorluk çektiğimiz çok küçük boyutlu yazılar artık tüketicinin göreceği bir şekilde reklama taşınacak." dedi. Söz konusu tebliğ ile reklamın ana vaadinin esaslı unsuruna hiçbir suretle alt yazıda veya dipnotta yer verilemeyecek. Tamamı reklam ve ilanın ana metni içinde yer alacak. Örneğin, bir bankanın düzenlemiş olduğu kampanyada 'kredi kartınızla yapacağınız 10 alışverişten biri hediye' ana vaadine yer veriliyor. Yine ana vaadin esas unsuru olan 'hediye edilecek tutarın her halükarda en fazla 49 lira olacağı' hususu alt yazıda yer alıyor. Yeni düzenleme ile ikinci kısma hiçbir şekilde alt yazıda yer verilemeyecek.

ALT YAZI, REKLAM İLE ÇELİŞMEYECEK

Dipnot ve alt yazılar, ana vaadi açmak, netleştirmek veya istisnaları iletmek için kullanılabilecek. Ancak asgari düzeyde tutulması zorunlu olacak. Örneğin bir mağaza tarafından düzenlenen kampanyada '10 katını ödüyoruz' ana vaadine yer verdikten sonra, bu vaadin istisnaları veya kampanya detayları dipnotta ve altyazıda belirtilecek. Ancak ana vaadin istisnası niteliğindeki ifadeler, asgari düzeyde tutulacak. Ayrıca bu istisnaların, ilanın sağladığı avantajları tamamıyla ya da büyük ölçüde ortadan kaldıracak nitelikte olmaması ve ana vaatle uyumsuzluk içermemesi gerekecek. Bir reklamda, yapılan tüm alışverişlerde belli bir miktar hediye paranın verileceği vaat ediliyorsa, reklamın alt yazısında; hediye para verilebilmesi için belli bir miktarda alışveriş yapılması ve hediye edilen paranın sadece belli bir yerde yapılan alışverişlerde kullanılabileceği gibi ana vaatle çelişen ek koşullar öne sürülemeyecek.

 

Zaman