Tokat’ın Reşadiye İlçesi’nde kaybolan 5 yaşındaki Dursun Kağan Taşçı ile 8 yaşındaki Bayram Erol’u arama çalışmalarında 5. gün de geride kaldı. Bölgede Samsun, Sivas, Amasya, Ankara ve Ordu’dan gelen yaklaşık 200 kişilik arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Ankara Jandarma Özel Arama Kurtarma (JÖAK) dalgıç personeli ile Ordu Emniyeti’ne bağlı dalgıçlar Kelkit Çayı’nda arama yaptı. Dün HES barajındaki su boşaltıldı, mazgallarda da arama yapıldı, ancak hiçbir ipucuna rastlanmadı. Ankara’dan 3 gündür beklenen ve hava muhalefeti nedeniyle gelemeyen polis helikopteri dün çalışmalara katıldı. Helikopter dağlık bölgeleri havadan tarıyor. Ormanlık araziler, metruk binalar ve Kelkit Çayı’nda aramalar sürüyor.

SEFERBERLİK ÇAĞRISI

İlçe halkı da çevreye kayıp 2 çocuğun fotoğraflarını asarak ve ormanlık arazide arama kurtarma faaliyetlerine katılarak çalışmalara destek veriyor. Öte yandan dün Kaymakam Faruk Erdem’in talebiyle belediye hoparlörlerinden vatandaşlara “Samanlığınızdan kümeslerinize, odunluklarınızdan tavan aralarına, bahçelerinize kadar her yere yeniden bakın” çağrısında bulunuldu.

KAMYONCULAR GÖRMÜŞ

Çalışmalar devam ederken, kayıp çocukların aileleri de perişan durumda. “Kimseyle büyük husumetim olmadı. Artık herkesten şüpheleniyorum” diyen 5 yaşındaki Kağan’ın babası İbrahim Taşçı, çaresizliğini şöyle anlattı: “En son kamyoncular çocukları çay kenarında görmüş, ‘Buralarda dolaşmayın’ diye uyarmışlar. Bana göre yüzde 70 ihtimalle ırmaktalar, kaçırılma ihtimali az. Emniyet de daha çok ırmağa yöneldi. Dağ, taş, samanlık, odunluk bakmadığımız yer kalmadı. 30 yıldır burada yaşıyorum, o ırmağa gidip geri dönemeyen insan çok oldu. Ne bir tel örgü ne bir kamera hiçbir şey yok. Bir tel örgü olsa çocuklar onun engeline takılıp geri dönerlerdi...”


"5 GÜNDÜR AĞLIYORUM"

Bayram’ın annesi Adile Erol da “Genelde buralarda oynuyorlardı. Buraları bilen bir çocuk. Irmağa düşseydi bir iz bulunurdu. Kaç gündür aranıyor neden bir sonuç alınamıyor bilmiyorum. 5 gündür ağlıyorum. Kaç gündür hastanelerdeyim ne olur yardım edin” diyerek gözyaşı döktü.

"KIYAFET PARÇASI BİLE YOK"

Günlerdir buz gibi havada arama kurtarma çalışmalarına katılan bir görevli gelinen aşamayı şöyle anlattı: “Emniyet helikopteri havalandı, yüksek çözünürlüklü kameralarla bölge havadan da taranıyor. 110 jandarma özel timi, 20’ye yakın AFAD görevlisi, 30’a yakın polis, 20’ye yakın jandarma görev alıyor. Ayrıca 4’ü polis, 17’si jandarma olmak üzere toplamda 21 dalgıç suda arama yapıyor. Burası gece çok soğuk oluyor. Önceki gece -15, -18 derece arasındaydı. Bu koşullarda ormanda ve dağlık bölgede çocukları aramak zorlaşıyor. Bu şartlar altında 5 gündür kendilerini korumaları çok zor. Ama ilginç bir şekilde, elbise parçası gibi emareye ne suda ne de karada rastladık. Bu yüzden ne olduğuna dair fikir de yürütemiyoruz.”



 Savaş KALKAN-Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK