Bakanlık kaynakları, gaz kesintisine rağmen İstanbul ve Trakya'da herhangi bir sorun yaşanmadığı bilgisini verdi. BOTAŞ'ın 10 gündür gaz almaması, kriz durumları için de belirleyici oldu.

Sektör çevreleri, Batı Hattı 6 milyar metreküplük Rus anlaşmasının yenilenmesinin konuşulduğu bir dönemde doğalgaz alımının durmasına rağmen tüketimde kriz yaşanmamasını önemli bir gelişme olarak yorumluyor.

Aynı kaynaklar, bölgenin doğalgaz ihtiyacının Marmara Ereğli'deki LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) yer altı deposundan karşılandığı bilgisini verdi. Ayrıca doğudan da (Eskişehir) ihtiyaca göre İstanbul'un batı yakasına doğalgaz gönderiliyor. Son gelişmelerle BOTAŞ başta olmak üzere gaz şirketleri arz güvenliği konusunda önemli bir mesafe almış oldu.

Rusya'dan alınan doğalgazın kesintiye uğraması, özel şirketlerin müşterilerini endişelendirmişti. Ancak özel şirketlerin BOTAŞ'ın dengeleme gazı sistemiyle ihtiyaçlarını karşılaması, muhtemel bir krizin yaşanmasını önledi. Dengeleme gazı, boru hatlarındaki arz-talep dengesini sağlamak için devreye sokulan gaza verilen bir ad olup, sistem işleticisi BOTAŞ pazarda halen dengeleme gazını sağlayan tek kuruluş konumunda bulunuyor.

Dengeleme gazı, boru hatlarında ithal edilen doğalgazla talep-tüketim arasında bir dengesizlik oluştuğu durumlarda devreye sokuluyor ve bu gaz, normal gaz fiyatlarına göre daha pahalı satılıyor.


AA