İstanbul Emniyet Müdürlüğü, internet kullanımına paralel hızla artan sanal dolandırıcılığı bitirmek için önemli bir adım atıyor. Tebdili kıyafet görev yapan ve kapkaçı bitirme noktasına gelen güven timlerinin bir benzeri internette de 7 gün 24 saat suçlu kovalayacak. 'Sanal Güven Timleri' adı verilen birim, internet ortamında sanal devriye atarak dolandırıcılara göz açtırmayacak. 3 vardiya halinde görev yapacak polisler, üniversite mezunu ve doktorasını yapmışlardan seçilecek.

Türkiye Bankalar Birliği, proje için İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne hem teknik eleman verecek hem de 4 milyon liralık maddî destek sağlayacak. Kurulacak sistemle internet güvenliğinin artırılmasının yanı sıra e-ticaret hacminin de genişletilmesi planlanıyor. Projeyle ilgili Zaman'a bilgi veren İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, birçok vatandaşın güvenilir olmadığı düşüncesiyle internette alışveriş ya da ticaret yapmadığını, bu durumun ticaret hacmini de düşürdüğünü söyledi. Yeni sistemle internetten alışveriş ve ticaretlerde istismarların bitirileceğini belirten Emniyet Müdürü Çapkın, yaklaşık bir yıl içerisinde kurulacak yeni birimde Türkiye Bankalar Birliği'nden de elemanların olacağını söyledi. Tüm bankalarla da koordinasyonlu çalışma yürütüleceğini ifade eden Çapkın, muhtemel sanal suçlara karşı ortak bir güvenlik sistemi oluşturulacağını kaydetti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdür-lüğü'nde faaliyete geçecek birimle internet güvenliği konusunda uluslararası eşgüdüm de sağlanacak. Toplumda henüz internet kültürünün oluşmadığına dikkat çeken Bilişim Şube Müdürü Turan Odabaş, aileler ve çocuklarına yönelik de bilgi güvenliği notu dağıtılarak, bilinçlendirilmelerinin sağlanacağını ifade etti. İnternetin belli kategorilere ayrılarak özellikle forum sitelerinde, sosyal paylaşım ağlarında ve suça yönelik sitelerde takipler yapılacağını anlatan Odabaş, 24 saat boyunca 3 vardiya halinde üniversite ve doktora mezunu polislerin görev yapacağını belirtti.

Zaman