Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde saat 02.00'de Türkiye-Irak hudut hattında bir sınır bölüğüne teröristlerce düzenlenen saldırıda, 8 asker şehit oldu, 14 asker yaralandı, 1 askerin de kayıp olduğu bildirildi. Kayıp olan askerin öldüğünün belirlenmesi üzerine şehit sayısı 9'a çıktı.

Bölgeye takviye ekipler gönderilirken, gece boyunca silahlı helikopter ve topçu ateş desteği sağlandı. Ayrıca Irak'ın kuzey bölgesinde tespit edilen hedefler, Hava Kuvvetleri tarafından ateş altına alındı. İlk tespitlere göre, çatışmada 12 terörist etkisiz hale getirildi.

Patlayıcı infilak etti: 2 şehit, 2 yaralı

Hakkari'nin Şemdinli ilçesindeki saldırının ardından güvenlik güçlerinin, terör örgütü PKK üyelerine yönelik sürdürdüğü operasyonda, araziye döşenen patlayıcının infılak etmesi sonucu 2 asker daha şehit oldu, 2 asker de yaralandı.

Böylece dün geceki çatışmayla birlikte bölgede şehit olan asker sayısı 10'a çıktı.

Saldırının ardından bölgeye çok sayıda takviye kuvvet gönderildi. Çatışmalar halen sürüyor.

Bu arada son çatışmalarla birliktye son 2 ayda 46 şehit verdik.

Erdoğan ve Başbuğ uğurlama törenine katılacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ yarın Van'a giderek, Hakkari'deki terörist saldırıda şehit olan askerler için düzenlenecek uğurlama törenine katılacak.






BÖLGEDE SON DURUM

Son olarak Hakkari-Çukurca kara yolunda devriye görevi yapan polis aracına, terör örgütü PKK üyelerince yüksek kesimlerden uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Polislerin anında karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma devam ediyor.

Alınan bilgiye göre, Hakkari-Çukurca kara yolu üzerinde bulunan Depin Polis Kontrol noktası ile bölgede devriye görevi yapan Özel Harekat Müdürlüğüne
ait zırhlı araca, terör örgütü PKK üyeleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Açılan ateşe anında karşılık verilmesi üzerine terör örgütü üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışmanın ardından teröristlerin karanlıktan yararlanarak kaçtığı, güvenlik güçlerinin bölgede geniş çaplı operasyon başlattığı bildirildi.

Yaralılar Hakkari Askeri Hastanesi'nde

Saldırıda yaralanan askerler, Şemdinli Devlet Hastanesi'ndeki ilk müdahalenin ardından helikopterle Hakkari Asker Hastanesi'ne gönderildi.

Şemdinli Devlet Hastanesinde yapılan ilk müdahalenin ardından yaralı askerler, helikopterlerle Hakkari Asker Hastanesine gönderildi.

Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanlığına iniş yapan helikopterden alınan yaralılar, ambulanslarla Asker Hastanesi'ne kaldırıldı.
 

Hakkari'de de 1 terörist yakalandı

Hakkari'de de 1 teröristin sağ yakalandığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan duyuruya göre, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Vezirli köprü mevkisinde, güvenlik güçlerince alınan bir duyum üzerine yürütülen operasyon sonucu, 1 terörist sağ yakalandı.

Teröristle birlikte; 1 tabanca, 1 el bombası, 1 dürbün ele geçirildi.


Terör saldırısına tepki yağıyor

Şemdinli'deki saldırıların ardın siyasiler birbiri ardına terörü lanetleyen mesajlar yayımlıyor.
    

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül: "Teröre karşı topyekün mücadeledeyiz. Saldırıyı nefretle kınıyorum."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakkari'deki terörist saldırıyla ilgili, "Bu tür hain saldırılar, mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir. Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye kadar mücadelemiz devam edecektir" dedi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Başbakan Erdoğan, Hakkari'de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerin şehit olması, 16 askerin de yaralanması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'a başsağlığı telgrafı gönderdi.

Başbakan Erdoğan'ın telgrafı şöyle:

"Hakkari'de terör örgütünün saldırısı sonucu 10 askerimizin şehit olması, 16 askerimizin de yaralanmasından büyük üzüntü duydum. Her devletin olduğu kadar, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de birlik ve bütünlüğünü koruma hakkı bulunmaktadır. Devletimiz bu hakkını kullanmada hiçbir tereddüte mahal vermeksizin, terörle mücadeledeki kararlılığını sonuna kadar sürdürecektir. Bu tür hain saldırılar mücadeledeki kararlılığımızı asla etkilemeyecektir.

Hangi güçler adına taşeronluk yaptığı aziz milletimiz tarafından yakından bilinen terör örgütü yok edilinceye karar mücadelemiz devam edecektir. Devletimiz, kahraman şehit ve gazilerimizin eşsiz fedakarlıkları, milletimizin sağduyusu ile birlik ve beraberliğine, ülkemizin istikrarına kasteden bölücü fitnenin mutlaka üstesinden gelecektir. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın. Bu fitneyi bertaraf edecek kudret ve iradeye sahibiz. Bu çerçevede her türle bedeli ödemeye de hazırız.

Acımız ne kadar büyük olursa olsun; soğukkanlılığımızı kaybetmeden, kardeşlik hukukumuza halel getirmeden, aziz milletimiz ve kahraman güvenlik güçlerimizle beraber mutlaka neticeye ulaşacağız. Milletimizin vatan sevgisinin ölümsüz örnekleri olan kahraman şehitlerimizin eşsiz fedakarlıkları ve aziz hatıraları hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, kederli ailelerine, milletimize ve şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kahraman mensuplarına başsağlığı dilerim."

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: "Genelkurmay'ın tatmin edici bir açıklama yapmasını bekliyorum."

Her şehit haberi duyulduğunda ülkedeki sağduyu sahibi herkesin büyük üzüntü duyduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Ben de üzüntü duydum. Her şehit haberinden sonra 'Allah rahmet eylesin, başınız sağ olsun vatan sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun' demek adet haline geldi. Bu değerlendirmeler, açıklamalar, vatandaşımızı artık tatmin etmiyor. Bundan birkaç gün önce şehit verdiğimiz bir gencimizin Çorum'daki babasının tespiti beni çok etkilemişti. Şehit babası, 'Biz koskoca bir devletiz, koskoca ordumuz var, birkaç çapulcu üzerinde neden etkili olamıyoruz, bunları susturamıyoruz' demiştir. Bugün verdiğimiz 8 şehidimizle ilgili ben Genelkurmaydan tatmin edici bir açıklama bekliyorum. Bu şehit babasının hislerine tercüman olacak, tatmin edecek açıklama bekliyorum. Kamuoyu da bekliyor."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli : "Bu karanlık tablonun mimarı Başbakandır. OHAL ilan edilmeli"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum" dedi.

Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Hakkari'nin Şemdinli ilçesi Gediktepe'deki askeri birliğe düzenlenen terör saldırısında 8 askerin şehit düşmesinin ve 14 askerin yaralanmasının Türk milletinin yüreğini dağladığını ve derin bir yasa boğduğunu ifade etti.

"Türk milleti ayaktadır, haklı bir infial ve öfke içindedir" diyen Bahçeli, AK Parti hükümetinin 2002 yılında iktidara geldiğinde terörün bitme noktasına geldiği bir Türkiye devraldığını kaydetti.

Aradan geçen 8 yıla yakın süre içinde terörün sürekli tırmandığını ve Türkiye'nin teröre 800 şehit verdiğini belirten Bahçeli, "Başbakan Tayyip Erdoğan'ın PKK açılımını başlatmasından bu yana ise şehit sayısı 125'e ulaşmıştır" dedi.

Bahçeli, şunları kaydetti:

"Başbakan Erdoğan ve AKP hükümeti, terörle mücadelede tarihin ve milli vicdanın affetmeyeceği büyük bir acz sergilemiş, güvenlik güçlerinin terörle mücadelesini zaafa uğratacak adımlar atmış, dış baskılarla terörün ve etnik bölücülüğün emellerinin adım adım ilerletileceği süreçleri başlatmış, Kuzey Irak'tan kaynaklanan terör tehdidine karşı etkili caydırıcı önlemler almamış, Kuzey Irak'a geniş çaplı kara harekatının önünü kesmiş, Türkiye'nin güvenliğini ABD'nin istihbarat desteğine ve Barzani'nin inisiyatifine terk etmiştir. Çok ağır bir ihanet kuşatması altına alınan ve karanlık bir uçuruma sürüklenmek istenen Türkiye tarihi bir yol ayrımına gelmiştir. Başbakan Erdoğan ve hükümetine buradan seslenmek ve teslimiyeti etnik bölücülüğün  taşeronluğunu bırakıp terörle mücadelede acil ve etkili önlemler alma çağrısında bulunmak istiyorum."

Bahçeli, 24 Haziran 2010 günü yapılması planlanan MGK toplantısının öne çekilerek gelecek pazartesi günü yapılması önerisinde bulundu. Terörün iç kaynakları ve unsurlarına karşı gerekli tedbirlerin alınabilmesi için Anayasa'nın 120. maddesine göre bölgede olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiğini öne süren Bahçeli, Kuzey Irak'a karşı siyasi, ekonomik ve askeri tüm imkanlar kullanılarak etkili bir caydırıcılık stratejisinin uygulamaya konulması gerektiğini kaydetti.

Devlet Bahçeli, şöyle devam etti:


"Terör saldırılarının kaynaklandığı bu bölgeye geniş çaplı bir kara harekatı yapılmalı ve teröristlerin geçiş yollarını emniyete almak için Kuzey Irak'ta askeri ihtiyaçları karşılayacak geçici güvenlik kuşağı oluşturulması için gerekli hazırlıklara süratle başlanmalıdır. Kandil Dağı'ndaki terör elebaşlarına ve altyapısına karşı etkili bir askeri harekat icra edilmelidir. Kandil terör karargahı olmaktan kalıcı bir şekilde çıkarılmalıdır. Terör örgütünü İmralı'dan serbestçe yöneten terörist başının yakınları ve avukatları ile irtibatı ve dış dünyayla temas kanalları bütünüyle kesilmelidir. Türkiye'nin içinden geçmekte olduğu kriz ve kaos ortamından çıkabilmesi için acilen Türk milletinin hakemliğine başvurulması artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Başbakan'a son çağrımız TBMM'de acilen erken seçim kararı almasıdır. Başbakan Erdoğan Türkiye'nin geleceğini şahsi ve siyasi ikbal ve çıkar hesaplarıyla ateşe atmanın bedelinin çok ağır olacağını unutmamalıdır.

Bahçeli, "Aziz Şehitlerimize Cenab-ı Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailelerine, yakınlarına ve silah arkadaşlarına başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum" dedi.

DSP Genel Başkanı Masum Türker: "Hükümetin terörle mücadele konusunda acilen özel bir süreç başlatması ve partiler arası diyalogla terör sorununun değerlendirmeye alınması."

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtuluş: "Terörle mücadeledeki en büyük dayanağımız milletimizin birlik ve beraberlik içinde, kardeşçe yaşama iradesi ile Silahlı Kuvvetlerimizin terörle mücadele konusundaki fedakarlık ve kararlılığıdır. Bu hain saldırıyı gerçekleştirenlerin en kısa sürede yakalanarak hak ettikleri cezayı alacaklarına inanıyor, TSK mensuplarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Süha Okay: "Artık iktidar ülkeyi yönetemez hale gelmiştir. Türkiye vahim bir tartışmanın içindedir. Bu iktidar da buna göz yummaktadır."

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal: "Bu son olay, terörle mücadeleyi bırakıp terörle müzakereye başlayan AKP Hükümetinin sonu olsun."

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, terörü ve terörden medet umanları tüm insanlığın lanetlediğini belirterek, "Vatani görevlerini yapmakta olan milletimizin gözbebeği Mehmetçiklerimize yapılan bu hunharca saldırıyı lanetliyorum" dedi.



Cnn Türk