Tüm Eczacı İşverenler Sendikası'ndan (TEİS) yapılan açıklamada, Danıştay'ın SGK'nin tanesini 55 kuruştan aldığı şeker ölçüm çubuğunun, bu fiyattan satışıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermesi üzerine, SGK'nin de ilgili firmalara ödemeyi durdurduğu ifade edildi. Açıklamada, bunun üzerine diyabetli vatandaşların her gün kullanmak zorunda oldukları şeker ölçüm çubuklarını sağlık güvenceleri kapsamında eczanelerden alamaz hale geldikleri belirtildi. Şeker ölçüm çubuklarını fatura karşılığında parasını ödeyerek, eczanelerden alan vatandaşları yeni bir sürpriz beklediğine işaret edilen açıklamada, "Çünkü aldığımız bilgiye göre; şeker ölçüm çubuklarının sadece üçte bir fiyatının geri ödeneceği belirtiliyor" denildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, Diyabet hastalarının olmazsa olmazı olan şeker ölçüm çubukları ile ilgili sorunun çözülemediğine dikkat çekerek, "Ayrıca edinilen bilgiye göre; SGK'nın vatandaşın cebinden parasını ödeyerek tanesini 55 kuruşa aldığı şeker ölçüm çubuklarının yaklaşık üç ay sonra sadece 18 kuruşunu geri ödeyebileceğini öğrendik. Bu da diyabetli hastalarımızın mağduriyetini iki katına çıkaracaktır" dedi.

"100 lira verip 30 lira alacak vatandaşa durumu nasıl açıklayacaksınız?"

Özellikle insülin kullanan hastaların mağdur edildiği bu durumun kamuoyunu yanıltıcı açıklamalarla içinden çıkılmaz bir hal aldığını öne süren Saydan, şöyle devam etti:
"SGK; Danıştay'ın şeker ölçüm çubuklarının geri ödeme listesindeki maksimum fiyat olan 55 kuruş sınırını kaldıran kararı sonrası tamamen keyfi bir tutumla hastaların şeker ölçüm çubuklarını eczanelerden ücretsiz almasını sağlayan ve Danıştay'ın kararıyla uzaktan yakından ilgisi bulunmayan Sağlık Uygulama Tebliği'nin ilgili maddesini yok saymıştır. Üstelik şeker ölçüm çubuklarının Kamu ihale Kurumu'nun belirlediği fiyat üzerinden ödeneceği bilgisi alınmıştır. Bu da şeker ölçüm çubuğu başına 18 kuruş demek oluyor. Yani SGK; 'şeker ölçüm çubuklarını' vatandaşın cebinden yaklaşık 100 lira para vererek almasını, hasta adına fatura kestirmesini ve bir sürü formaliteyi tamamlayarak kuruma vermesini, 3 ay sonra da ödediği paranın sadece üçte birini geri ödemesini sağlayacak düzenlemeyi hayata geçirmiştir.

Basında ise bu uygulamayı yalanlayan ve eski uygulamanın aynen devam ettiği yönünde söylemlerde bulunan yetkililere soruyoruz; 'Kullanmak zorunda olduğu şeker ölçüm çubuğuna cebinden yaklaşık 100 lira verip, 3 ay sonra çektiği onca eziyetin ardından eline geçecek yaklaşık 30 lirayı gören vatandaşa bu durumu nasıl açıklayacaksınız? Kamu İhale Kurumu'nun hastanelere on binlerce şeker çubuğu üzerinden biçtiği fiyatı, vatandaşın aldığı bir kutu şeker çubuğuna uygulamak adil midir?"

Öte yandan bir diğer duyumun ise SGK'nın Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüteceği ve şeker ölçüm çubuklarını ücretsiz dağıtacağı yönünde olduğunu belirten Saydan, "Ancak bu konuda da net bir bilgi yoktur. Söz konusu uygulama bugün hayata geçmiş olsa bile yaklaşık 40 gündür şeker ölçüm çubuklarını parasıyla alan vatandaşlar yine mağdur olacaklardır.

TEİS olarak; yaklaşık 40 gündür konuya ilişkin çözüm bulamayan Yetkililerin; yargı kararlarını yok saymaktansa, soruna biran önce çözüm bulmasını, vatandaşı mağdur etmeyecek düzenlemeleri hayata geçirip, ivedilikle kamuoyuna gerçek durumu bildiren net ve anlaşılır açıklamalar yapmasını bekliyoruz" dedi.



AA