AYBİKE EROĞLU

Dünyadaki toplumsal değişimler Türkiye'deki aile yapısında büyük değişikliklere neden oldu. İstanbul'da gerçekleştirilen Aile Hukuku Konferansı toplantısı sona erdi. Toplantıda önemli tespitlerde bulunuldu. Bireyler arasındaki özgürlükçü yeni aile yapısının geleneksel aileyi oluşturan bireyler arasında çözülmeye yol açtığını belirten Hukukçular Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Şerafettin Ekici, Konferansın sonuç bildirgesinde dikkat çekici ayrıntıları paylaştı.

HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Geleneksel aile yapısından uzaklaşmanın aile içi şiddeti körüklediğine dikkat çekilen konferansta, 'Yapılan araştırmalar dünyadaki kadınların üçte birinin eşi tarafından uygulanan şiddete maruz kaldığı göstermektedir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda ise bu oran her geçen gün yükselmektedir' denildi. Toplumdaki geleneksel yapının bozulması nedeniyle gençlerin uyuşturucu, fuhuş gibi birçok tehlikeli yola saptığına işaret edildi. TCK ve 6284 sayılı yasada yer alan cezaların caydırıcı olmadığı belirtilirken, şiddete meyilli eşlerin daha da cesaretlendiği vurgulandı. Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki polis yetersizliğinin de uygulamayı olumsuz etkilediği saptandı.Şiddete tanık olan çocukların rehabilite yapılmadığı belirtilirken, sığınma evlerinin sayısının azlığına dikkat çekildi.

Zarar veren diziye dikkat

Aile Hukuku Konferansı'nda öne çıkan bir diğer çözüm önerisi ise evlilik öncesi ve evlilik içi eğitimlerin yaygınlaştırılması. Bireyleri şiddete yönelten sebeplerin tespit edilmesinin önemli olduğuna işaret edilen bildirgede, kamu spotları, zorunlu yayınlar, sosyal medya ve billboardların etkin şekilde kullanılması önerildi. Geleneksel Türk Aile yapısına zarar veren dizi, film ve reklamların denetimden geçmesi gerektiğine vurgu yapılan konferans kapsamında, STKlar ile bağ oluşturularak gerekli düzenlemelerin yapılması, bürokrasi ile toplum arasında sağlıklı bağların kurulması gerektiğine işaret edildi.