Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, Ulusal Tütün Kontrol Programı kapsamında Türkiye'de gelinen nokta ile ilgili yaptığı açıklamada, kapalı alanlarda tütün kullanımına yönelik kapsamlı yasakların uygulamaya geçişinin Türkiye'de birinci yılını doldurduğunu belirtti.

Bu alanda çalışmaların Ulusal Tütün Kontrol Programı ve Eylem Planı'nın temelini oluşturan 6 maddelik MPOWER politika paketi çerçevesinde yürütüldüğünü iade eden Çom, söz konusu maddeler içindeki "M" nin "Tütün kullanımını ve koruyucu çalışmaları takip et" olarak tanımlandığını anlattı.

Çom, "P"nin "pasif sigara dumanı etkileniminden koru" olarak tanımlandığını ve bu madde ile kamuya açık alanlarda sigara kullanımının yasaklanmasının istendiğini belirterek, "19 Temmuz 2009 itibarıyla 4207 sayılı yürürlüğe girmiş ve istisna kılınan birkaç mekan dışında kamuya açık tüm kapalı alanlarda tütün ve tütün ürünü kullanımı yasaklanmıştır. Ülke genelinde 2 bin 503 denetim ekibi oluşturulmuş, bu ekiplerde 7 bin 646 kişi görevlendirilmiştir. Şimdiye kadar 700 binin üzerinde denetim gerçekleştirilmiş, 33 bin 327 tutanak tutulmuş, 21 bin kişi ya da iş yerine cezai işlem uygulanmıştır. Cezaların toplam tutarı 5.6 milyon TL'dir. Yasaya uyum oranı, genel olarak yüzde 95'in üzerinde olmuştur. Böylece bu madde ile ilgili yükümlülüklerimiz de yerine getirilmiştir" dedi.

Sigarayı bırakma hattı yolda

MPOWER politika paketinde 'O" harfinin "sigarayı bırakmak için uygun yardım öner" diye tanımlandığını ifade eden Çom, bu madde ile "herkesin ücretsiz ulaşabileceği bir danışma hattı, "Sigara bırakma tedavilerinin birinci basamağa yaygınlaştırılması" ve "sigara bırakma tedavisine ulaşılabilirliğin kolaylaştırılması"nın istendiği dile getirdi.
 
Çom, ilgili maddenin uygulanmasında sigara bırakma hattı çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, "Ücretsiz olarak 24 saat hizmet verecek olan hattımızda görev yapacak personel seçimi yarın itibariyle tamamlanmış olacak. Teknik işlemlerin de tamamlanmasıyla hattımız ay sonunda halkımızın kullanımına sunulacak. Değerli hocalarımızın katkılarıyla sigara bırakma tedavilerinde 'Ulusal Rehber' niteliğinde bir kitap hazırlandı, tüm birinci basamak hekimlerine dağıtımı yapılmak üzere basım işlemleri devam ediyor. Bir hafta içinde tüm işlemler tamamlanarak birinci basamak hekimlerimizin istifadesine sunulacak. Yine birinci basamakta görevli hekimlere yönelik hizmet içi eğitim programı hazırlandı. Uzakta eğitim ve yerinde eğitim şeklinde iki aşamalı olan bu eğitimin ilk aşaması Aile Hekimliği uygulamasına geçilen illere yönelik başlatıldı" dedi.



Cnn Türk