AA

Ankara- CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu kanun teklifi, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunda değişiklik yapıyor.

Teklif, özel hukuk kişilerine ait lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, tütün ürünleri içilen ve içilmeyen bölmeler yapılmasını öngörüyor.

Teklife göre, işletmelerde yapılabilecek bu bölmelerin niteliklerini belirlemek amacıyla Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, yönetmelik hazırlayacak. Yönetmeliğin düzenlenmesinde, Sağlık Bakanlığı'nın, meslek örgütlerinin görüşlerine başvurulacak.

Tütün ürünlerinin kullanım yasağının yürürlüğünün 1 yıl sonraya ertelenmesini de öngören teklifin gerekçesinde, sigaranın yasaklanmasının, toplum sağlığına büyük katkı sağlayacağı, gelecek kuşakların tütün ürünlerine olan bağımlılığının en aza indirilmesinin, dolaylı olarak toplum sağlığı konusunda olumlu bir adım olacağı belirtildi.


Yasağın ekonomik boyutu

Tütün ürünlerinin yasaklanmasının, bu yanıyla birlikte görülmesi gereken başka yanlarının da bulunduğu ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
''Her şeyden önce bireylerin tütün ürünü kullanma özgürlüğünün kısıtlanmaması gereklidir. Bu özgürlüğün tütün ürünü kullanmayan başka bireylere zarar vermemesi için ise çeşitli yollarla konuya çözüm getirmek olanaklıdır. Belli büyüklüğün üzerindeki özel hukuk kişilerine ait olan lokantalarla, kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde bu konuda tütün ürünü içilen ve içilmeyen yerler gibi ayrımlar yapılabilir. Benzer düzenlemelerle tütün ürünü tüketenlerin özgürlüğü sağlanıp, aynı zamanda tüketmeyenlere zarar vermesinin önüne geçilmiş olacaktır.

Tütün ürünü tüketmenin bir özgürlük olmasını düşünmenin yanında, ilgili yasağın neden olduğu ve çok ciddi boyutlarda sorun doğuracak bir başka nokta daha bulunmaktadır. Bu ise konunun ekonomik yanıdır. Türkiye Kahveciler Kıraathaneciler Büfeciler Federasyonunun, ülke genelinde kahvehane alışkanlığı olan insanlarla yaptığı ankete göre, kahvehanelere gelen müşterilerin yüzde 95'inin sigara içtiği, bu yasakla birlikte kahvehanelere gelmeyecekleri sonucuna ulaşılmıştır. Kahvehanelerin açık olduğu saatlerde ortalama günlük 5 milyon müşteriye hitap ettiği düşünüldüğünde, ilgili yasağın ekonomik olarak çok büyük bir sonuç doğuracağı kesindir.''