Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde bazı bölümleri sınavsız girilebilir hale getirmek için çalıştıklarını açıkladı. YÖK kayakları sınavsız geçişin mümkün olacağı bölümlerin, fazla tercih edilmeyen bölümler olacağını belirtiyor.

Bu yıl ilk kez uygulanan 2 aşamalı üniversiteye geçiş sisteminin ilk aşaması adayların ter döktüğü saatlerde YÖK Başkanı Özcan sınavın geleceğine ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Özcan, lise son sınıfta okuyan oğlu Ömer Baran’ı YGS’ye gireceği ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi’ne getirdi. Özcan, burada gazetecilerle bir süre sohbet etti. Bir gazetecinin, “ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan’ın üniversitelerde bazı bölümlere sınavsız girilmesine dair önerisi var. Bu mümkün mü?” sorusu üzerine Özcan, şunları söyledi:

“Bazı bölümlerin o türden sınavsız girilebilen bölümler haline getirilebilmesi mümkün. Bir müddetten beri onun üzerinde düşünüyoruz, hangi bölümler böyle olabilir diye. Mesela Almanya’da hukuk tahsili böyle biliyorsunuz. Herkes hukuka girebilir, başarılı olanlar devam eder, başarısız olanlar ayrılır. Onun gibi biz de bazı bölümleri imtihansız girilebilir hale getirmek için çalışıyoruz.”

“Bu ne kadar sürede gerçekleştirilir?” sorusu üzerine de Özcan, “Arz ve talebi biraz dengelersek kolay olacak. Oraya biraz yaklaştık. Birkaç yıl içerisinde tamamen mezun olan öğrenciler için üniversitelerimizde yerimiz olacak. O zaman bu türden sınavsız geçiş yapmak mümkün olacak” dedi.

Bu bölümler sınavlı
YÖK kaynakları, bu çalışma kapamında, tıp, elektrik elektronik mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, mimarlık, hukuk ve bazı öğretmenlik alanları gibi bazı yoğun talep olan bölümlerin sınavsız geçiş kapsamının dışında bırakılacağını söylüyor. Ziraat, su ürünleri, orman, jeoloji gibi mühendisliklerle sanat tarihi, felsefe, fizik, kimya, Türk dili ve edebiyatı, halkla ilişkiler gibi daha az talep olan bölümlere de sınavsız geçiş imkânı sağlanabileceği ifade ediliyor. Bu sistemle üniversite önündeki yığılmanın azaltılması, sınav stresinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Diploma notu mu?
Öğrencilerin sınavsız bölümlere diploma notlarına göre başvurmaları yönünde bir düşüncenin de üzerinde durulduğu ancak bunun henüz netlik kazanmadığı dile getirildi. Çalışmaya göre, öğrenciler bölüme girdikten sonra ilk yıl veya 2 yıllık eğitimlerinin ardından başarısız olurlarsa bölümden ayrılacaklar. Sınavsız bölümler için ilk olarak Açıköğretim Fakültesi’ne öğrenci alınabileceği ve uygulamanın olumlu sonuç vermesi halinde sistemin yaygınlaştırılacağının düşünüldüğü ifade ediliyor.

Yarımağan ne demişti?
Sınavsız üniversite sistemini, ÖSYM Başkanı Yarımağan önermişti: “Çok tercih edilen bölümler hariç bazı bölümlere öğrencilerin lise diplomasıyla sınavsız girebilmesi gerekiyor. Sınav stresini bitirmek gerekiyor. 400’e yakın lisans programının 100’üne sınavsız öğrenci alınabilir. Her üniversite 10 programını böyle belirlese de olabilir. Fransa’da birçok programa lise diplomanız elinizde gider, kaydınızı yaptırır, okursunuz. Ama belli programlar, belli okullar var ki, oralar için sınava girersiniz.”

Bir aday, bir başkan, iki Özcan...
YÖK Başkanı Özcan’ın oğlu Ömer Baran Özcan dün ODTÜ’de YGS’ye girdi. Özcan oğlunu, “Kalem, silgi kalemtıraş aldın mı?” diyerek ve sarılarak sınava uğurladı. Bilkent Üniversitesi’nin burslu işletme bölümünü hedefleyen oğul Özcan çıkışta sınavın genel olarak iyi geçtiğini belirtirken ‘Türkçe’yi zor buldu.  (Radikal)