Ömür EMLİK

Eşi tarafından şiddet gören Çiğdem, kayınpeder silahından çıkan kurşunla can vermiş, 'intihar' iddiasına karşın el svabında barut izi bulunamamıştı. Eş ve kayınpeder tutuklu olarak yargılanıyor. 'Gelincik Projesi'ni yürüten Ankara Barosu, davaya müdahil olmaya hazırlanıyor. Baro Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu Çiğdem için yapılacakları ve projenin detaylarını anlattı.

YÜZDE 1400 ARTTI
Kadına yönelik şiddetin son yıllarda yüzde bin 400 arttığına, kadın zekasını yenemeyen erkeğin kaba kuvvete başvurduğuna dikkat çeken Feyzioğlu şu bilgileri verdi: 'Çocuk yaşta evlendirilen ve öldürülen Çiğdem Gelin gibi mağdur kadınlarımız için yola çıktık. Benzer olaylar giderek artıyor, her gün kadına ve çocuğa yönelik şiddet, cinayet haberleri geliyor. Mağdur ve ailelerinin maddi olanakları kısıtlıysa, hukuki destek verip avukat sağlıyoruz. Çiğdem olayında da müdahil başvurusunda bulunacağız. Kabul edilmezse davaya gözlemci olarak katılıp ailesine sahip çıkacağız. 

- İKİ AŞAMALI PROJE: Gelincik projesi iki temel bölümden oluşuyor. Birinci bölüm şiddet gören kadın ve çocuğa olay anında verilen hukuki yardım. İkinci kısım toplumun şiddete karşı eğitilmesini içeriyor. Bu eğitim lise düzeyinden başlayıp hukuk fakültelerinde, emniyette, hakim ve savcıların mesleki eğitimine kadar uzanacak. Muhtarlıklara kadar inip kadınlara haklarını öğreteceğiz. Proje mağdurları korumayı, psikolojik ve fiziksel tedavisini yaptırmayı, gerekirse iş bulmayı da içeriyor. Şiddet konusunda uzman 100 kişilik bir avukat listemiz var. Onlara can teslim ettiğimiz için yoğun bir eğitimden geçiyorlar.' Giderek erkek egemen bir dilin toplumun yönünü belirlediğini belirten Prof. Dr. Feyzioğlu, 'Kadının eve hapsedildiği bir toplum yapısı kuruluyor' diye konuştu.

10 günde bin telefon geldi
FEYZİOĞLU, kadınların projeye büyük ilgi gösterdiğini belirterek şunları söyledi: 10 günde belki bine yakın telefon geldi.  Ankara'da 20'ye yakın olaya müdahale ettik. Evden alıp sığınma evlerine yerleştirdik, suç duyurularında bulunduk. Şikayet Ankara dışından gelirse, oranın emniyetini arıyoruz. Gelincik Projesi'nin telefon hattı 444 43 06. Arayanlara kendilerinin gelip gelemeyeceğini soruyoruz. 'Beni alın' derse gidilip alınıyor. Rehber avukatlarımız, kadın ve çocukları rencide olmayacakları şekilde, gizlilik içinde dinliyorlar.

Bu iş zıvanadan çıktı artık!
ÇOCUK Gelin Çiğdem Tekin'in ölümü, kadın örgütlerini de harekete geçirdi. Dernekler, Çiğdem'in eşi ve kayınpederinin yarın başlayacak yargı sürecinde davaya müdahil olma kararı aldı. Görüşler şöyle:

Canan Güllü (Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı): Eskiden Türkiye'nin belli bölgelerinden bu tür haberler alıyorduk. Artık ülke genelinden cinayetler duyuyoruz. 8 ayda 265 kadın cinayeti işlendi. Toplumda duyarsızlık, korku ve içselleştirme hakim oldu. Çiğdem'in davasında da müdahil olarak yer alacağız.

Nilgün Nazilli (Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Ankara Şube Başkanı): Erkek egemen toplum anlayışının bedeli cinayetlerle ödeniyor. 'Yeter artık' demenin ötesine geçilmeli. İş zıvanadan çıktı. Öldürülen kadınların tamamına yakını, gücünü gösteren, ayrılmak isteyen kadınlar. Sığınma evlerinin adını misafirhane olarak değiştirmekle bu sorun çözülmüyor 

- Nesrin Semiz (Başkent Kadın Platformu Başkanı): Kadına yönelik şiddet konusunda söylenmedik söz kalmadı. Kökten ve kültürel olarak düzenleme yapılmalı. Şiddete maruz kalanın korunmasının yanı sıra şiddet uygulayanın da gözetim altında tutulması gerekiyor. Meclis'te bile insanlar birbirine şiddet uygularken biz neyi tartışıyoruz. Doruk ÇAKAR(Akşam)