Bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişme yüzünden milyonlarca kişi korsanlık suçlamasıyla karşı karşıya kalabilir. Özellikle internetten herkese açık olan sosyal medya sitelerinde müzik, film, makale vb. paylaşanlara karşı mevcut yasalara göre eser sahiplerinin dava açma hakkı bulunuyor. Telif hakları konusunda uzman olan Avukat Cahit Suluk, “Kanuna göre bir eserin aslının veya çoğaltılmış nüshalarının umuma iletilmesi hakkı eser sahibine aittir. Dolayısıyla sosyal paylaşım sitelerinde bu konuda ihlaller yaşanıyor” dedi.

Avukat Suluk, cep telefonu kameraları ile kopyalanan eserin hangi amaçla kullanılacağının önemli olduğunu söyledi. Suluk, yasadaki mevcut düzenlemeyi şöyle anlattı: “5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 25. maddesi yani işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim hakkına göre, bir eserin aslını veya çoğaltılmış nüshalarını, umuma iletilmesi hakkının eser sahibine ait olduğunu söylüyor. Eğer sosyal paylaşım sitelerinde çektiğiniz bir makale fotoğrafını paylaşırsanız bu bir ihlaldir. Korsan bir film çekip yaymakla arasında hiçbir fark yoktur.”

ABD’de dava açıldı
Hak sahiplerinin ve kullanıcıların olayın farkında olmadığını, Avrupa’da bu tip dava örnekleri bulunduğunu söyleyen Suluk, “Fakat Türkiye’de rastlayamazsınız. Telif hukuku bağlamında ‘orman kanunları’ geçerli, yani kanunsuzluk var” dedi.

Yayıncılar Meslek Birliği Başkanı Tuğrul Paşaoğlu da “Yayma, çoğaltma, umuma arz haklarının mutlaka teknolojiye uyum sağlaması gerekiyor. Yeni iş modelleri kuruluyor” dedi. Türkiye’de henüz yaşanmasa da ABD’de 2009’da sitelerde müzik paylaşan Boston Üniversitesi öğrencisi Joel Tenenbaum ile Minnesota’da yaşayan Jammie Thomas-Rassett adlı kadına telif davası açıldı. Tenenbaum, 4 plak şirketine 675 bin dolar ödemeye mahkûm edildi. Thomas-Rassett ise paylaştığı 24 şarkı için 1.92 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.(Radikal)