Türk Enerji-Sen Genel Başkanı Celal Karapınar, İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslararası Su Forumu'nun ana temasının bölgesel su sorunları olduğunu ifade ederek, 2. İstanbul Uluslararası Su Forumu'nun ana temasının "Bölgesel Su Sorunları ve Çözüm Arayışları" olarak belirlendiğini söyledi. Karapınar, "Bu açıdan bakıldığında sınırı aşan sularımız ve suyun ticari bir meta olarak kazandığı değer de dikkate alındığında Türkiye'nin suları üzerinde hak sahibi olmak isteyenler var" dedi.

Karapınar, yaptığı yazılı açıklamada Türkiye'nin suyunun herhangi bir komisyon adı altında ülkeler topluluğu ile yönetilmesi gibi yöntemlerin kabul edilmemesi gerektiğini belirterek, Forumdan milli menfaatlere yönelik kararlar beklediklerini kaydetti.

Türkiye'de su kaynaklarının etkili yönetimi için su yasasının gerekli olduğunu belirten Karapınar, "Türkiye'de su kaynaklarının yönetiminde birkaç farklı kurum yetki sahibidir. Su yönetimini tek elde toplayacak "Su Yasası' çıkartılarak yetkinin tek elde toplanması gerekmektedir. Bu kurum güçlü kadrosu ve tecrübesiyle Devlet Su İşleri'dir" şeklinde konuştu.

Karapınar ancak Devlet Su İşlerinden nitelikli personel göçünün önlenmesi için çalışanların mali ve özlük haklarında iyileştirmelerin yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

Türkiye'de 8.5 milyon hektar tarıma elverişli arazinin sadece 4.85 milyon hektarının sulanabildiğini belirten Celal Karapınar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Suyun etkili kullanılmaması ve yanlış politika sonucunda bugün yurt dışından buğday, sebze ve meyve ithal etmekteyiz. Tarım ve hayvancılığa elverişli bölgelerimizde tarım yapılamamakta, hayvancılık ise yok olmak üzeredir. Ayrıca su kaynakları etkin bir şekilde kullanılırsa enerji sektörü gibi lokomotif sektörlerde üretim artacak, üretime bağlı olarak yan sanayi ve istihdam sağlanacaktır. Yapılacak barajlarla enerjide dışa bağımlılık azalacaktır. Üretimde maliyeti etkileyen bir unsur olan enerji ucuzlayacaktır."

Anka