Türkiye'de, 8 farklı ilde yer alan kadın ceza infaz kurumlarında 400 civarında 0-6 yaş arası çocuk bulunuyor. CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, bu konu hakkında Adalet Bakanı Kenan İpek'in cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na yazılı soru önergesi verdi. 2014 yılı itibariyle Türkiye’de, 8 farklı ilde yer alan kadın ceza infaz kurumlarında 400 civarında 0-6 yaş arası çocuk bulunduğunu belirten Demir, çocukların en temel gelişim süreçlerini cezaevlerinde geçirmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Çocukların bir nebze olsun uzaklaştırılabilmesi için cezaevlerinde çocuklar için uygun koşulların olup olmadığını soran Demir, ceza infaz kurumlarında aileleriyle kalmak zorunda kalan çocukların koşullarının iyileştirilmesi için herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu.

Her türlü suçlu profiline tanıklık ediyorlar

En temel gelişim süreçlerini cezaevi koşularında geçirmek zorunda kalan çocukların, her türlü suçlu profiline de tanıklık ettiğinin altını çizen Demir şu soruları yöneltti:

 "-Çocukların cezaevi ortamından bir nebze olsun uzaklaştırılabilmesi için cezaevleri içerisinde yeterince oyun parkı, oyuncak, anaokulu ve psikolojik danışman bulunmakta mıdır?

-Çocukların doğa ile tanışabilecekleri yeterli yeşil alan var mıdır? Günde kaç kere bu yeşil alanlara çıkarılmaktadırlar?

-Çocukların gelişimine uygun yemekler çıkartılmakta mıdır?

-Çocuklar temel koruyucu sağlık hizmetlerine erişebilmekte midir? Hastalandıklarında hastaneye kolayca götürülebiliyorlar mı?

-Ceza infaz kurumlarında aileleriyle kalmak zorunda kalan çocukların koşullarının iyileştirilmesi için herhangi bir çalışmanız var mıdır?"